d
Miraclepl: Proszę o sprawdzenie równań macierzowych.
1)AX+3I = BT A=[ 2 3] B= [1 −1]
[−1 1] [0 2]
*A−1/ AX+3I=BT /−3I
A−1AX=A−1BT−A−13I
czyli X= A−1BT−A−13I
Czy te działania są poprawne?
Obliczam A−1 = [15 −35]
[15 25]
Ostatecznie X= [25 35]
[−45 −25]
2) A(X−2I)=BT (już mniejsza z tym jakie to są macierze, chodzi mi o same wyrugowanie z
równania niewiadomej macierzy X).
A(X−2I)=BT
*A−1/AX−A2I=BT
X−2I=A−1BT /+2I
X=A−1BT+2I
Pozdrawiam i z góry dziękuje za sprawdzenie.
22 sie 14:53
Miraclepl: W tym przykładzie kompletnie nie wiem jak wybrnąć

A
TX=B A= [−1 −1] B=[0 −1 −1]
[5 2] [1 2 0]
Zrobiłem w ten sposób ale nie da się obliczyć B
−1 bo to nie jest macierz kwadratowa (nie da
się obliczyć wyznacznika)
A
TX=B /*X
−1
*B
−1/ A
T=BX
−1
B
−1A
T=X
−1
O ile X z X
−1 dałoby się wyprowadzić to B
−1 nie bardzo wiem jak...
HELP !
22 sie 16:14
Miraclepl: podbijam, bo pilne !
22 sie 20:27
b.: sposób 1.
pomnóż z lewej strony przez (AT)−1
sposób 2. (gorszy, ale jak nie widać innej możliwości to można próbować tak)
jakiego wymiaru musi byc X, żeby ta równość miała sens?
oznacz elementy X jakoś (może być x11,... ale wygodniej może być a,b,c,...), wymnóż ATX,
porównaj z B, otrzymasz układ 6 równań z 6 niewiadomymi −− rozwiąż, i już masz X
22 sie 20:46
b.: jeśli chodzi o B−1 i X−1, to to nie ma sensu, bo ani B, ani X nie jest kwadratowa
22 sie 20:47