matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Drugi wyraz ciągu arytmetycznego wynosi 7, szósty 27. Wyznacz sumę dwudziestu
dawid320:
a2=7 a6=27 a6=a2+4r 27=7+4r 20=4r r=5 a2=a1+r 7=a1+r a1=2
a1+a20
S20=
x 20
2
a20=a1+(20−1) x 5=2+ 19 x 5=97
2+97
s20=
x 20
2
s20=49,5 x 20 = 990 s20=990 Dobrze?
22 sie 15:32
loitzl9006:
dobrze
22 sie 15:46