matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Doprowadź do najprostszej postaci wyrażenie
Skan:
Czy mógłby mi ktoś pomóc z rozwiązaniem tego zadania i podpowiedzieć w którym dziale serwisu znajdę podobne zadania? Z góry dziękuję. Doprowadź do najprostszej postaci wyrażenie
x*
3
√
x
−6(
√
x
)
3
=
2x
2
24 sie 03:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
wskazówka x*
3
√
x
= x
1
* x
1/3
= x
1+1/3
= x
4/3
x*
3
√
x
= x
4/3 − 2
= x
−2/3
x
2
(
√
x
)
3
= (x
1/2
)
3
= x
3/2
(
√
x
)
3
= x
3/2 − 2
= x
−1/2
x
2
24 sie 08:56
Skan:
Dziękuję. Czyli najprostszą postacią będzie: x
−2/3
− 3x
−1/2
?
24 sie 17:47