funkcja kwadratowa
skierka: Funkcja f(x) określona jest wzorem f(x) = 3x2+2x−5.
Znajdź te argumenty, dla których funkcja f(x) przyjmuje większą wartość niż funkcja
g(x)=−x2−I0x−14.
Jak się zabrać do tego zadania?
24 sie 13:40
Timmy: "f(x) przyjmuje większą wartość niż funkcja g(x)"
Wiesz, jak to zapisać za pomocą symboli mat.?
24 sie 13:42
skierka: f(x)>g(x)?
24 sie 13:43
Timmy: No i teraz to rozwiąż.
24 sie 13:44
skierka: F(x)>G(x) <=> x = −3/2 ?
24 sie 13:46
skierka: F(x)>G(x) <=> x = −3/2 ?
24 sie 13:46
skierka: F(x)>G(x) <=> x = −3/2 ?
24 sie 13:46
asdf: tak
24 sie 13:49
Timmy: Nie.
f(x)>g(x) ⇔ 4x2+12x+9 > 0 ⇔ (2x + 3)2 > 0 ⇔ x ≠ −32
24 sie 13:51
skierka: ok, ok, już rozumiem, dziękuję
24 sie 13:54