Statystyka.W klasie wystawiano oceny semestralne z matematyki.
dawid320: W klasie wystawiano oceny semestralne z matematyki. Przyjęto, że najważniejsza jest ocena z
pracy klasowej z wagą 4, potem ze sprawdzianów z wagą 3, z prac domowych z wagą 2, kartkówek z
wagą 2. Kasia miała następujące oceny :
z prac klasowych :5, 4, 3, z sprawdzianów : 4, 3, 3, z prac domowych : 4, 1
z kartkówek : 1, 2
Oblicz jaką ocenę otrzyma Kasia na semestr z matematyki?
| | 20+16+12+12+9+9+8+2+2+4 | | 93 | |
a= |
| = |
| =3,24≈3 |
| | 4+4+4+3+3+3+2+2+2+2 | | 29 | |