Wzór skróconego mnożenia.
Piotrek8521212: Jak zamienić to na wzór skóconego mnożenia?
x2+x−2
22 sie 21:30
Maslanek: np. tak:
x2+x−2=(x2−2x+1)+(3x−3)=(x−1)2−3(1−x).
Tylko po co?
22 sie 21:32
Maslanek: Yhm...

Better
22 sie 21:32
Mila: postać kanoniczna:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 9 | |
(x+ |
| )2− |
| −2=(x+ |
| )2− |
| = |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 3 | |
=(x+ |
| )2−( |
| )2 różnica kwadratów. |
| | 2 | | 2 | |
22 sie 21:52
pigor: ... a jak jeszcze nie wiesz co, skąd i jak
Mila to
wykombinowała to może np. tak :
x2+x−2= x
2+2*x*
12+
14 −
14−
84=
= (x+
12)
2−
94= =
(x+12)2−(32)2 i koniec masz "swój" wzór
skróconego mnożenia − różnicę kwadratów,
ale zapytam się po co ci on był

, czyżby do tego co
można zrobić dalej, czyli = (x+
12−
32) (x+
12+
32)= (x−1)(x+2),
jeśli tak, to po co aż tak

, kiedy od razu można było
np. tak :
x2+x−2= x
2−x+2x−2=x(x−1)+2(x−1)=
(x−1)(x+2) ... i tyle . ...
22 sie 22:26
Gustlik: Najprostszy sposób − ze wzorów na p i q (wierzchołek paraboli)
x2+x−2
Δ=b
2−4ac=1−4*1*(−2)=9
Postać kanoniczna:
| | 1 | | 9 | | 1 | | 3 | |
(x+ |
| )2− |
| =(x+ |
| )2−( |
| )2 |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
22 sie 23:07
Eta:
W(x
w,y
w)
| | 1 | | 1 | | 9 | |
xw= − |
| i yw= c−a*xw2= −2− |
| = − |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
22 sie 23:12
Eta:
W(x
w, y
w)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 9 | |
xw= − |
| i yw= c+ |
| b*xw= −2− |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
W(x
w,y
w)
22 sie 23:23
picia:
i zgadzam sie tutaj z Maslank−iem i pigor−em.po co te kombinacje? autor pytanie
powinien odpowiedziec.
22 sie 23:50
Mila: Przedstawienie trójmianu w postaci kanonicznej bywa potrzebne.
22 sie 23:54
picia:
oczywiscie Mila tylko autor napisal o wzorze skroconego mnozenia a pozniej juz sie nie
odezwal..
22 sie 23:58
pigor: ...tak
picia masz rację, autor chyba teraz trochę wstydzi się tego o co prosił w zadaniu
, bo zacytuję mojego guru − nauczyciela, który mawiał do nas − " może i wiesz, że gdzieś
dzwonią, ale nie wiesz w którym kościele" . ...
23 sie 00:16
Mila: No to ja się wstydzę, że swoje nędzne wiadomości tu zapisuję, czym kolegów wyraźnie denerwuję.
Dobranoc.
23 sie 00:27
picia:
przykro mi, ze tak to odebralas

chodzilo mi o autora, ktory (tak mi sie wydaje) nie do konca
sprecyzowal pytanie i juz nie zainteresowal sie odpowiedziami. przepraszam, absolutnie nie
mialem zamiaru Cie urazic
Mila.
23 sie 00:52