rozwiązać następujące równania różniczkowe jednorodne ????
pawcio99PK: rozwiązać następujące równania różniczkowe jednorodne :
a) xy' = p(x2 − y2) +y
b) (x−y)dx +xdx =0
c) xy'=y(lny − lnx)
d) xy' − y =xtg(y/x)
mój problem to siedzę na kartka z tymi przykładami i nie potrafię za nic wykombinować sposobu
na rozwiązanie , mam wrażenie że potrzeba tu jakieś odp.sposobu
jeśli ktoś podpoweidziłaby jak zacząć...od czego ruszyć...potem powinno być z górki dla mnie
samego
dzieki z góry
22 sie 23:05
Krzysiek: | | y | |
podpowiedź: podstawienie t= |
| |
| | x | |
22 sie 23:25
Artur z miasta Neptuna:
a w tym pierwszym to 'p' co ma oznaczać

może pierwiastek kwadratowy
22 sie 23:49
Artur z miasta Neptuna:
b) dwa razy dx
22 sie 23:50
Jack:
p to pewnie parametr ale zgaduję (widziałem podobne oznaczenie).
23 sie 00:31
Artur z miasta Neptuna:
Jack ... też nie jestem pewien ... gdyby 'p' nie służyło do pisania pierwiastka to bym zalożył,
że to parametr, a tak ... nie wiem .... zwłaszcza, że brak jakiejkolwiek informacji na temat
tegoż parametru (chociazby p≠0)
23 sie 00:45
pawcio99PK: przepraszam p to pierwiastek (pierwszy raz tu jestem )
23 sie 11:25
Jack:
wiec jednak,
Artur
23 sie 13:29
Artur_z_miasta_Neptuna: to tak jak Krzysiek napisał ... dzielisz wszystko przez 'x'
| | y | |
i robisz podstawienie t = |
| |
| | x | |
23 sie 13:33