| y3ctgx | ||
1) f(x,y)=ln | ||
| 3x2√y−2cosy |
| x3arcsiny | ||
2) f(x,y)=√ | ||
| 4xey−3ctgx |
| y | ||
3) f(x,y)= | arctg(3cosx−2√xy3) | |
| x |
| df | ||
liczysz | czyli y traktujesz jak stałą i masz | |
| dx |
| df | 1 | y3ctgx | |||||||||
= | *[ | ]'x = | |||||||||
| dx |
| 3x2√y−2cosy |
| 3x2√y−2cosy | |
* | |
| y3ctgx |
| ||||||||||
= | ||||||||||
| (3x2√y−2cosy)2 |
| 1 | −y3(3x2√y−2cosy) − y3ctgx*√y*6x*sin2x | ||
* | = | ||
| y3ctgx | sin2x(3x2√y−2cosy) |
| 1 | −y3√y[3x2−2cosy − ctgx*6x*sin2x] | ||
* | = | ||
| y3ctgx | sin2x(3x2√y−2cosy) |
| √y |
| ||||||||||||
− | * | = | |||||||||||
| ctgx | sin2x(3x2√y−2cosy) |
| 3x2−2cosy−6x*sinx*cosx | ||
−U{√y{ctgx}* | = | |
| sin2x(3x2√y−2cosy) |
| √y(3x2−2cosy−6x*sinx*cosx) | ||||||||
− | = | |||||||
|
| √y(3x2−2cosy−6x*sinx*cosx) | ||
− | ||
| sinx*cosx*(3x2√y−2cosy |
| df | |
spróbuj sam policzyć | |
| dy |
| 1 | −y3(3x2√y−2cosy)−y3ctgx*√y*6x*sin2x | ||
* | = | ||
| y3ctgx | sin2x(3x2*√y−2cosy) |
| 1 | ||
= | * | |
| y3ctgx |
| −y3(3x2*√y−2cosy+ctgx*√y*6x*sin2x) | ||
= | ||
| sin2x(3x2*√y−2cosy) |
| 1 | ||
= | * | |
| y3ctgx |
| |||||||||||
→ | |||||||||||
| sin2x(3x2*√y−2cosy) |
| −y3√y |
| ||||||||||||
= | * | → | |||||||||||
| y3ctgx | sin2x(3x2*√y−2cosy) |
| −√y |
| ||||||||||||||||||
= | * | ||||||||||||||||||
| ctgx | sin2x(3x2*√y−2cosy) |
| −√y |
| ||||||||||||
= | * | → | |||||||||||
| ctgx | sin2x(3x2*√y−2cosy) |
| |||||||||||
= | → | ||||||||||
|
| |||||||||||
= | |||||||||||
| sinx*cosx(3x2*√y−2cosy) |
| df | ||
Dobrze mam ? to jest ten sam przykład | , mam trochę inaczej niż ty bo według mnie znak | |
| dx |