Rozwiąż równanie
kalina: log √5x−4 * log √x+1 = 2+log0,18
9 gru 16:47
M4ciek:
Z.
√5x − 4 > 0 i 5x − 4 ≥ 0 i
√x+1 > 0 i x + 1 ≥ 0
| | 4 | | 4 | |
x > |
| i x ≥ |
| i x > −1 i x ≥ −1 |
| | 5 | | 5 | |
log
√5x−4 * log
√x+1 = 2 + log0,18
log
√5x−4 * log
√x+1 = log100 + log0,18
log
√5x−4 * log
√x+1 = log18
(
√5x−4)(
√x+1) = 18
√(5x−4)*(x+1) = 18
√5x2 + x − 4 = 18 /
2
5x
2 + x − 4 = 324
5x
2 + x − 328 = 0
Δ = 1 −4*5*(−328) = 6561
√Δ = 81
| | −1−81 | | −1+81 | |
x1 = |
| x2 = |
| |
| | 10 | | 10 | |
x
1 = −8.2 ⇒ sprzeczne z Df. x
2 = 8
Odp. x = 8
Zgadza sie
9 gru 18:08
M4ciek: Chociaz podaj mi wynik bo sie napisalem
9 gru 18:37
nikka: tam jest mnożenie logarytmów a nie dodawanie ... jakim cudem z mnożenia dwóch logarytmów
otrzymałeś jeden?
9 gru 18:39
M4ciek: Opuscilem log obustronnie .....
9 gru 18:42
M4ciek: Ale teraz tak patrze i tak nie mozna
9 gru 18:44
nikka: wcześniej ...
logab + logac = logac
ale logab*logac = ?
9 gru 18:45
M4ciek: to co tam wykombinowac w momencie:
log
√5x−4*log
√x+1 = log 18
9 gru 18:52
Godzio:
Wydaje mi się, że autorka po prostu źle przepisała przykład, na 95% ma tam być:
log√5x − 4 + log√x + 1 = ...
9 gru 18:53
nikka: jeśli faktycznie pomyłka w przepisywaniu to byłoby ok
9 gru 18:58
M4ciek: No wlasnie
9 gru 19:02
justyna: log⊂2) 62
22 sie 15:57