ProsZe o sprawdzenie
Grazynja: do 2,5 kg wody wlano 3,5 kg kwasu siarkowego o strzezeniu 60%.jakie jest sterzenia rozworu?
ja zrobilem to tak
60/100 razy 3,5 =2,1
2,5+3,5=8 a wiec 2,1/6 razy 100 % wyszlo 35 % czy to dobrze

?
23 sie 19:48
Grazynja: sprawdzcie to tylko czy dobrze zrobilam
23 sie 19:49
Artur z miasta Neptuna:
dlaczego 2.1/
6
23 sie 19:50
Artur z miasta Neptuna:
ach ... bo 2.5 + 3.5 to nie jest 8 tylko 6

dobrze masz poza tym małym bykiem w pisowni
23 sie 19:51
Grazynja: 60 % z 3.5 to 2.1
23 sie 19:51
Grazynja: a no tak pomylilem sie w zapisie
23 sie 19:52
Grazynja: mozesz wytlumaczyc mi jedno zadanie
23 sie 19:56
Saizou :

metodą kubełkową:
210=6x
x=35%
23 sie 19:58
Eta:
23 sie 20:16
pigor: ... czyli krótko mówiąc :
60%*3,5= x%*(2,5+3,5) / :6 ⇔ 10*3,5=x ⇔
x%=35% . ...
23 sie 21:03