warunki??
szklanka: http://www.zadania.info/8089833
Możecie mi napisać bądź powiedzieć powoli skąd się wzięły te warunki , bo już sam nie mogę
dojść, a może inaczej można to jeszcze rozwiązać ?
22 sie 16:37
szklanka: podbijam!
22 sie 18:54
Eta:
Przecież masz ładnie wytłumaczone
| a1 | | a2 | | a1*b2 | | a1 | |
| = |
| ⇒ a2= |
| = |
| *b2 |
| b1 | | b2 | | b1 | | b1 | |
podobnie:
| a1 | | a3 | | a1 | |
| = |
| ⇒ a3= |
| *b3 |
| b1 | | b3 | | b1 | |
itd...
| | a1 | | an | | a1 | |
|
| = |
| ⇒ an= |
| *bn |
| | b1 | | bn | | b1 | |
22 sie 19:00
szklanka: ale jak mam do takich warunków dojść

22 sie 22:18
Eta:
To oczywista− oczywistość
22 sie 22:19
szklanka: proszę mnie oświecić
22 sie 22:21
Eta:
Nie mam latarki
22 sie 22:21
szklanka: ale gdzie tu widać warunek w zadania, może od tego zaczniemy
22 sie 22:23
szklanka: w zadaniu*
22 sie 22:24
Eta:
| | a1 | | a2 | | an | |
|
| = |
| = .... = |
| i b1+b2+.... + bn≠0 |
| | b1 | | b2 | | bn | |
22 sie 22:24
szklanka: dlaczego zaczynamy od a2=...
22 sie 22:27
szklanka: sory potęga na dole
22 sie 22:28
szklanka: ja po prostu nie wiem jak dojść do tych warunków i jak je zrozumieć , bo nie rozumiem tych
warunków
22 sie 22:28
szklanka: kto mi to wyjaśni łopatologicznie jak mam do tych warunków dojść
22 sie 22:37
Bogdan:

A może tak?:
| a1 | | a2 | | a7 | | an | |
| = |
| = ... = |
| = ... = |
| = |
| b1 | | b2 | | b7 | | bn | |
| | a1 + a2 | | a1 + a2 + a3 | |
= |
| = |
| = ... itd |
| | b1 + b2 | | b1 + b2 + b3 | |
przyjmując założenie: każdy mianownik ≠ 0
Przecież to stare twierdzenie Talesa
22 sie 22:48
Mila: szklanka warunki masz podane.
Nie musisz do nich "dochodzić", masz z nich skorzystać.
| a1 | | a2 | |
| = |
| proporcja , z własności : |
| b1 | | b2 | |
iloczyn wyrazów skrajnych jest równy iloczynowi wyrazów środkowych, mamy:
a
1*b
2=a
2*b
1
stąd
22 sie 22:54
Eta:
22 sie 22:55
Eta:
Jak widzicie zdanie "rozszerzenia" ? i "podstawy" ? przez naszą szklankę ?
22 sie 22:57
asdf: Po co wyznaczać a
1, skoro wszystko jest podkładane tak, żeby było a
1, tu masz zapisane na
jakiej zasadzie oni to robia:
22 sie 23:02
asdf: @adi
Dobrze, że ty jesteś mądry
@Eta
Chociaż się stara

Jak nie na maturze to na studia przyda się jemu/jej
@szklanka
Nie poddawaj się

Ważne, że chcesz, talent to tylko 10%, 90% to praca
22 sie 23:04
Eta:
22 sie 23:07
ania: zaczynamy od a2 bo a1*b1 się skraca, bo jest po obu stronach
23 sie 07:54
szklanka: czy te warunki (proporcje) zpisuje się z tego równania
| a1+a2+....+an | | a1 | |
| = |
| |
| b1+b2+....+bn | | b1 | |
23 sie 09:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
warunek jest DANY

masz zadanie typu −−− skoro wiesz że to jest prawdą, to udowodnić że wtedy to jest prawdą

'proporcje' są czymś co przyjmujesz za prawdę i na podstawie nich masz udowodnić to równanie (a
nie na odwrót

)
23 sie 09:51
szklanka: gdzie jest ten warunek co?
23 sie 10:28
asdf: WYKAŻ, ŻE JEŚLI (...) TO
!
23 sie 10:37
ania: po słowie JEŚLI jest warunek po słowie TO jest równanie które udowadniasz
23 sie 10:52