Silnia
Bananek: Wyprowadzic wzory:
1.wiem ze pierwszy i ostatni wyraz jest taki sam, tak samo jak drugi i przedostatni nie mam
pojecia jak okreslic srodek poniewaz moze byc jedna liczba gdy wyrazow jest nieparzyscie czyli
n jest liczba parzystą lub srednią arytmetyczną gdy wyrazow jest parzyscie czyli gdy n jest
liczba nieparzysta.
2.gdy wyrazow jest parzysta liczba to jest to oczywiste gdyz sie skracaja lecz gdy jest liczba
nieprzysta to zostaje jeden wyraz dodatni
chociaz jakas podpowiedz...
22 sie 00:50
Mila: Jutro. Dobranoc.
22 sie 00:55
Bananek: Dobranoc
22 sie 00:57
Godzio:
1.
| | | | | | | |
+ | + ... + | = ∑ | 1n*1n − k = (1 + 1)n = 2n (ze wzoru Newtona) |
| | | | |
Tak chyba najprościej

2.
| | | |
... = ∑ | (−1)k * 1n − k = (−1 + 1)n = 0n = 0 |
| | |
22 sie 02:17
Bananek: czyli wniosek jest taki że liczba podzbiorow parzystych elementow jest rowna liczbie podzbiorow
o elementach nieparzystych ?
22 sie 04:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
Bananek − nie.
niech n = 2k+1
masz nieparzystą liczbę dodatnich wartości
i parzystą liczbę ujemnych wartości
22 sie 08:49
Bananek: czyli podzbiory sie dopelniaja?
22 sie 15:33
Bananek: up
22 sie 21:11
Mila: Bananek
W I przykładzie masz sumę współczynników dwumianu Newtona (a+b)n dla konkretnych danych:
a=1 i b=1
(1+1)n=2n i to jest liczba wszystkich podzbiorów zbioru n−elementowego.
Przykład
A={a,b,c} n=3
Podzbiory właściwe:{a} {b} {c} {a,b} {a,c} {b,c} jest ich 6
dodatkowo zbiór {a,b,c} i zbiór pusty, to masz 23=8
Nie wiem na czym polega Twój problem.
22 sie 21:24