zadanko
szklanka: zadanie
Dany jest zbior :
A− zbior parzystych liczb dodatnich
B− zbior dodatnich liczb podzielnych przez 6
C− zbior dodatnich liczb ktore przy dzieleniu przez 4 daja reszte 1.
Wyznacz A ∩ B, B∪C, A/C
24 sie 19:27
Tomek.Noah: W sumie nie wiem czy dobrze ale:
A={2n: n∊N}
B={6n: n∊N}
C={4n+1: n∊N}
I teraz zabawa

xD
24 sie 19:30
Ajtek:
Ubiegłeś mnie z tymi zbiorkami

.
24 sie 19:31
szklanka: Tomek.Noah ,ok ale co dalej?
24 sie 19:33
Tomek.Noah: no np pierwsze
A={2,4,6,8,....,2n}
B={6,12,18,....,6n}
A∩B={12,18...,6n}={6n: n∊N}
itd
24 sie 19:36