granice
Andrzej: Jak obliczyć takie granice? Proszę o pomoc.
lim(x dąży do 0 dodatniego) funkcji tgx do potęgi 1/x
lim(x dąży do 2 dodatniej) funkcji licznik: ((x−2) do potęgi 1/2)−((x2−4) do potęgi 1/2)a w
mianowniku (x2−5x+6)
22 sie 14:53
___std__call___: O takie coś Tobie chodzi:
lim
x→0+ (tgx)
1/x
| | (x−2)1/2−(x2−4)1/2 | | 2√(x−2)−2√(x2−4) | |
limx→2+ |
| =limx→2+ |
| |
| | x2+5x+6 | | x2+5x+6 | |
22 sie 15:46
Bezuszna: 1) zamieniasz x w tangensie i potędze na "0+" Więc masz "lim = tg0+1/0+ a 1/0+ to po prostu
+nieskończoność więc tangens podneisiony do +nieskończonosci =+∞
ODP: Lim=+ ∞
22 sie 15:47
Bezuszna: 2) Postępujesz podobnie zamieniając "x" na "2+"
więc:
Licznik: (2+ −2)1/2 − (4+−4)1/2 = 0+1/2 − 0+1/2 = 0
Minownik: 2+2− 10+ + 6 = 4+ − 10+ +6 = 0+ czyli troszkę więcej od zera.
Więc 0/0+ mozesz dzielić no i wynik to po prostu 0
22 sie 15:56
Andrzej: Dziękuję.
22 sie 16:50
Basia:
@Bezuszna
ad.1
to są
kompletne bzdury
lim
x→0+tgx = 0
0
+∞ to
symbol nieoznaczony
(tgx)
1/x = e
ln[(tgx)1/x = e
(1/x)*ln[tgx] → e
+∞*(−∞) → e
−∞ → 0
ad.2
też kompletne bzdury
| 0 | |
| zawsze jest symbolem nieoznaczonym |
| 0 | |
√x−2 −
√x2−4 =
√x−2 −
√(x−2)(x+2) =
√x−2*(1 −
√x+2)
x
2 − 5x + 6 = (x−2)(x−3)
| √x−2 − √x2−4 | | √x−2*(1−√x+2) | |
| = |
| = |
| x2−5x+6 | | (x−2)(x−3) | |
przy x→2
+
licznik → 1−
√2+2 = 1−
√4 = 1−2 = −1
mianownik:
x→2
+ ⇒ x>2 ⇒ x−2→0
+
x−3 → 2−3 = −1
czyli (x−2)(x−3) → (−1)*0
+ = 0
−
| | 1 | |
stąd wynika, |
| → −∞ |
| | (x−2)(x−3) | |
czyli
| 1−√x−2 | |
| → (−1)*(−∞) = +∞ |
| (x−2)(x−3) | |
Bezuszna czy Ty te bzdury wypisujesz specjalnie ?
bo to nie pierwszy taki bzdurny wpis
23 sie 03:01
Basia:
w ostatnim wierszu ma być oczywiście
| 1−√x+2 | |
| = ....dalej jest dobrze |
| (x−2)(x−3) | |
23 sie 03:06
Basia:
@Andrzej
nie ma czegoś takiego jak "zero dodatnie" lub "zero ujemne",
"dwójka dodatnia" lub "dwójka ujemna"
to ostatnie to już byłby totalny absurd
zapis x→0+ czytamy "x dąży do 0 z prawej strony (czyli przez wartości >0)"
a zapis x→0− "x dąży do 0 z lewej strony (czyli przez wartości <0)"
zapis x→2+ czytamy "x dąży do 2 z prawej strony (czyli przez wartości >2)"
a zapis x→2− "x dąży do 2 z lewej strony (czyli przez wartości <2)"
23 sie 05:56