,
szklanka: Jak spierwiastkuje (a−b)2 to wyjdzie a−b?
22 sie 16:51
Timmy: |a−b|
22 sie 16:52
szklanka: jest jakiś wzór na to?
22 sie 16:53
Miraclepl: poprostu pierwiastkując musisz pamiętać, że jeśli jest to pierwiastek 2 stopnia to pod nim nie
może się znajdować liczba ujemna. Inaczej jest z pierwiastkiem nieparzystego stopnia, ten może
zawierać pod sobą liczbę ujemną.
22 sie 16:55
Miraclepl: Bo żadna liczba podniesiona do kwadratu nie daje nam liczby ujemnej
22 sie 16:56
szklanka: czyli tak się przyjęło że np: pierwiastek z (a+b)2 = a+b , a pierwiastek z (a−b)2= a−b ,tak ?
22 sie 17:07
szklanka: √a2 =a ←to jest ten wzór ?
22 sie 17:10
Saizou : √a2=lal
22 sie 17:11