ekstrema
THF: mam mały problem wszytko obliczone, wyznaczone, prócz ekstremum funkcji..
funkcje do obliczania banalne ale gubię się juz przy tym jak rozpisuje sobie tablekę zaznaczam
gdzie maleje gdzie rośnie, itp...ale na to wygląda że nie ma ekstremów, czy mam racje?
oto przykłady:
a) f(x) = x3 −12x2 +36x +8
b) f(x) = x3 + 3x2 −24x +17
c) f(x) = ex(x2 +2x +1)
22 sie 15:37
THF: a) f(x) = x3 −12x2 +36x +8
b) f(x) = x3 + 3x2 −24x +17
c) f(x) = ex(x2 +2x +1)
22 sie 15:38
THF: i jeszcze
x / x2+x+1
22 sie 15:39
Bogdan:

Tabelka?

a) f'(x) = 3x
2 − 24x + 36 = 3(x − 2)(x − 6)
f
max = f(2) = ...
f
min = f(6) = ...
22 sie 16:16
22 sie 16:35