pokazać
szklanka: udowodnij ,jeżeli a+b=1 ,to
Proszę napisać co po kolei czynicie
22 sie 14:40
Timmy: a2+b2 ≥ 12 ⇔2a2+2b2 ≥ 1 ⇔2a2+2b2 ≥ 0 ⇔ a2+2ab+b2 ≥ 0⇔a2−2ab+b2 ≥ 0 ⇔(a−b)2 ≥0
22 sie 15:02
Timmy: a2+b2 ≥ 12 ⇔2a2+2b2 ≥ 1 ⇔2a2+2b2 ≥ a2+2ab+b2⇔a2−2ab+b2 ≥ 0 ⇔(a−b)2 ≥0
Poprawiłem.
22 sie 15:04
szklanka: Jak wy to robicie że takie coś wychodzi i skąd " 2a
2+2b
2 ≥ a
2+2ab+b
2 "

Co trzeba zrobić aby udowodnić, wykazać bądź uzasadnić każde zadanie

?
22 sie 15:09
Timmy: Skoro a+b = 1, to podnosząc obie strony do kwadratu masz:
(a+b)2 = 12 ⇔ a2 +2ab+ b2 = 1.
Więc 2a2+2b2 ≥ 1 jest równoważne 2a2+2b2 ≥ a2+2ab+b2 (po prostu jedynkę zamieniasz na to,
co wyżej napisałem). Przenosząc na jedną stronę możesz zwinąć do wzoru skróconego mnożenia. No
a to, że kwadrat dowolnej liczby rzeczywistej jest nieujemny, to chyba oczywiste.
22 sie 15:13
szklanka:
bo mnie zastanawia o co chodzi w tym całym udowodnianiu i stwierdzam że w jednym z wielu zadań
jakie jest np to wyżej, trzeba doprowadzić a+b=1 do jak możliwe wyrażenia drugiego
| | 1 | |
a2+b2≥ |
| ,tylko do czego się odnosiłeś mówiąc "że kwadrat dowolnej liczby rzeczywistej |
| | 2 | |
jest nieujemny, to chyba oczywiste" do tego że w zadaniu działania są dodatnie i dlatego się
zgadza wszystko
22 sie 15:32
Timmy: Masz założenie, które możesz wykorzystać (czyli, że a+b = 1, gdzie a,b to dowolne liczby
rzeczywiste) oraz masz tezę, że a2 + b2 ≥ 12 i chcesz ją udowodnić.
Podstawiając dowolne liczby,(oczywiście takie, które sumują się do jedynki) wychodzi, że teza
jest prawdziwa. Ale udowodnić trzeba na ogóle, a nie na szczególe.
Więc robiąc odpowiednie przekształcenia (np takie, jakie zaproponowałem ja) dochodzę do tego,
że nierówność a2 + b2 ≥ 12 jest równoważna nierówności (a−b)2 ≥ 0. Ta druga jest
prawdziwa zawsze, jakichkolwiek liczb rzeczywistych byś nie wziął/wzięła (a to dlatego, że
cokolwiek podniesiesz do kwadratu [oczywiście mówimy o liczbach rzeczywistych]. zawsze wynik
będzie liczbą nieujemną). Skoro (a−b)2 ≥ 0 jest prawdziwe zawsze, to a2 + b2 ≥ 12
również.
22 sie 15:39
szklanka: możesz jeszcze inne sposoby zaproponować w tym przykładzie, bym sobie porównał
22 sie 15:51
Timmy: skoro a+b = 1, to b = 1 − a
a2+b2 ≥ 12 ⇔ a2 + 1 − 2a + a2 ≥ 12 ⇔ 2a2 − 2a + 12 ≥ 0 ⇔ 4a2 − 4a + 1 ≥ 0
⇔(2a − 1)2 ≥ 0
22 sie 16:06
szklanka: ktoś mógłby przedstawić to inne sposoby?
22 sie 16:07
szklanka: ok, ale jak robię a2+2a(1−a)+(1−a)2← to wychodzi a2+a2+1
22 sie 16:17
Timmy: nie bardzo rozumiem o co ci chodzi.
22 sie 16:21
szklanka: po prostu nie bardzo wiem skąd to się wzięło u Ciebie→"a2 + 1 − 2a + a2"
22 sie 16:23
szklanka: | | 1 | |
poza tym nie wiem gdzie się podziała jedynka i dlaczeo jak przenosisz |
| na drugą stronę |
| | 2 | |
to masz plus a nie minus?
22 sie 16:31
Timmy: Skoro b = 1 − a, to a2 + b2 = a2 + (1−a)2 = a2 + 1 − 2a + a2 = 2a2 − 2a + 1
Przenosząc 12 na drugą stronę mam 2a2 − 2a + 1 − 12 = 2a2 − 2a + 12
22 sie 16:50
szklanka: a+b=1 ←mówisz że podnosisz obie strony do kwadratu → a2+b2=12 ←dlaczego tak nie można
postąpić?
22 sie 17:04
asdf: podnosi się stronami, a nie liczbami
22 sie 17:13