pytanie w sprawie studiów
niewiadoma: Mam pytanie takie z innej beczki. Otóż tak wyszło, że dostałam się na matematykę na studia, a
zdawałam podstawę, bo nie chodziłam w szkole na mat−fiz i zastanawiam się czy dam radę
wszystko nadgonić i co ewentualnie powinnam przerobić o czy jest szansa bym dała sobie radę na
tych studiach?
22 sie 15:21
___std__call___: Można wiedzieć na jakiej uczelni przyjmowali w tym roku (przy jak to wielu twierdzi −
trywialnej maturze) na matematykę bez matmy R?

Trudno powiedzieć, wszystko zależy od Twoich zdolności poznawczych i zaangażowania. Zakup sobie
podręczniki P+R Kłaczkowa − ładnie wytłumaczony materiał R. Dalej zapoznaj się ze Skoczylasem
(fajne opracowania do Analizy i Algebry). Ja obecnie pracuję w dziedzinie analizy ze
Skoczylasem i Fichtenholzem. Algebre ogarniam ze Stankiewiczem. Pewne jest jedno − sporo pracy
masz, zwłaszcza, że dostałaś/−eś sie na matematykę

.
22 sie 15:33
loitzl9006: dasz radę jak się postarasz

znam przypadki (tylko że to na politechnice) że gość miał ok. 80% z matury rozszerzonej i na
studiach miał poprawki z matmy
a z drugiej strony kolega z którym chodzę do grupy miał "tylko" 60% z podstawy, ale za to jest
ambitny i sobie dobrze poradził z matmą, nawet był zwolniony z egzaminów
na początku studiów może być jakieś powtórzenie z równań wielomianowych/wymiernych, później
zazwyczaj są granice ciągów, potem pochodne, przebieg zmienności funkcji (to będzie na pewno)
także możesz się choć wzrokowo "oswoić" z tymi zagadnieniami (nie mówię żeby się tego już
uczyć i starać zrozumieć) dzięki temu nie przestraszysz się na wykładach
poza tym na matematyce będzie dużo teorii i dowodzenia, także można zerknąć na zadania typu
"wykaż, że...", słyszałem też o przedmiocie "Teoria mnogości" który się opiera na operowaniu
różnymi znaczkami i symbolami. także trochę tego jest ale to tak jak na każdych studiach
22 sie 15:42
noo: ___std__call___, teraz jest niż, więc nawet z samą podstawową matą można na wiele kierunków
technicznych się dostać
24 sty 15:10