równanie wykładnicze
Olicha : mam takie zadanie:
2x+3−2x= 112
i rozwiązałam podstawieniem
2x=t
jaka jest dziedzina dla zmiennej t?
21 sie 16:12
Bogdan:
2x * 23 − 2x = 112 ⇒ 8*2x − 2x = 112 ⇒ dalej spróbuj sama
21 sie 16:14
Olicha : ale ja to rozwiązałam i mi wyszło chodzi mi tylko o dziedzinę dla t, bo kompletnie nie wiem
skąd mam ją wziąć
czy to będzie t∊R czy t>0 ?
21 sie 16:15
Bogdan:
Nie rozwiązałaś.
Wobec tego kontynuuję.
8*2x − 2x = 112 ⇒ 7*2x = 112 /:7 ⇒ 2x = 16 ⇒ x = ... teraz dokończ
21 sie 16:20
pigor: ... oczywiście t∊R
+ , czyli t>0 − z definicji funkcji wykładniczej y=a
x . ...
21 sie 16:21
Bogdan:
ale po co sobie utrudniać i wprowadzać dodatkową zmienną?
21 sie 16:23
pigor: ...lub tak : szukam takiego
x∊R , że
2x+3−2x= 112 ⇔ 2
x(2
3−1}=7*16 ⇔ 7*2
x=7*2
4 ⇔
x=4 . ...
21 sie 16:26
Olicha : tak mnie w szkole uczyli z tą zmienną więc wolę się trzymać sposobu

on i dziękuję za rzeczową odpowiedź Pigor

tylko o to mi chodziło
21 sie 17:24