"burzowe" zadania
Saizou : może jakaś porcja zadań na burzowy wieczór
20 sie 20:32
Godzio:
Wyprowadź wzory na promień okręgu wpisanego i opisanego w trójkątach:
Prostokątnym:
Ogólnym:
| | abc | |
R = |
| (bez korzystania z twierdzenia sinusów) |
| | 4P | |
O ile tego już nie wyprowadzałeś
20 sie 20:37
Saizou : to zacznę od oczywistego
wiedząc że c jest średnicą okręgu mogę zapisać że
20 sie 20:48
Godzio: Ok
20 sie 20:48
Eta:
20 sie 20:48
Saizou : rysunek jako założenie
20 sie 20:50
Saizou :
20 sie 20:51
Godzio:
Ja wracam (chyba) za niedługo

Muszę jechać zatankować samochód i opróżnić portfel
jednocześnie
20 sie 20:53
Eta:
Hej
Godzio ........ masz już "merola" ?
20 sie 20:54
Mila: A jaki masz samochód?
20 sie 21:54
b.: > może jakaś porcja zadań na burzowy wieczór
przypominam o
151713
20 sie 21:59
Saizou : nawet jak by mi się komputer zepsuł była by okazja wymienić starocia na nowy
20 sie 22:01
Saizou : mogę rozwiązać te zadania jutro bo dzisiaj już nie myślę logicznie
20 sie 22:06
20 sie 22:59
Mila: Godzio, to gratuluję. Moje fiaty dobrze się sprawiały. Ślicznie wygląda, oby był niezawodny, a
Ty nie szalej na drogach
20 sie 23:15
Godzio:
Staram się nie szaleć, ale czasem ponosi

Póki co się nie psuje także nie jest zły, gorzej z
klimą, szyby do dołu i jedziemy
20 sie 23:19
Mila:
20 sie 23:26
Mila:
Zadanie dla Saizou.
Odcinki AK i BL są wysokościami trójkąta ostrokątnego ABC , a punkt S jest punktem ich
przecięcia. Uzasadnij, że:
a) na czworokącie ABKL można opisać okrąg;
b) okręgi opisane na trójkątach ABC i ABS mają promienie równej długości.
20 sie 23:29
Gustlik: SaizouChcesz "burzowe" zadania ? Proszę bardzo − trochę fizyki.
1. W jakiej odległości od obserwatora uderzył piorun, jeżeli obserwator usłyszał grzmot po
upływie czasu t=20 s od zauważenia błyskawicy? Prędkość dźwięku w powietrzu v=340 m/s.
2. Oblicz opór powietrznego kanału przewodzącego między chmurą burzową a ziemią, jeżeli
napięcie miedzy chmura a ziemią wynosi U=108 V, a natężenie prądu pioruna I=5*104 A.
3. Dlaczego podczas bliskiego uderzenia pioruna w mieszkaniu "wywalają" bezpieczniki i psują
się urządzenia podłączone do instalacji elektrycznej, a także do innych instalacji
przewodowych?
21 sie 01:29
Trivial: Przeczuwałem, że
Gustlik coś napisze.
21 sie 09:09
Godzio:
Zadania miały być zrobione, a dalej nie są
21 sie 22:39
Eta:
21 sie 23:14
Gustlik: Mam następne "burzowe" zadanka:
1. W piorunie przepłynął ładunek 6C w czasie 2*10−4 s. Oblicz natężenie prądu, jaki
przepłynął w czasie tego wyładowania elektrycznego. Jaka wówczas wydzieliła się energia,
jeżeli napięcie między chmurą a ziemią wynosiło 108 V?
2. Wyjaśnij, skąd sie bierze grzmot podczas wyładowań atmosferycznych.
3. Dlaczego podczas zbliżania się burzy zdarza się, że grzmot słyszymy z innego kierunku, niż z
tego, z którego nadciąga chmura burzowa?
21 sie 23:19
Gustlik: Trivial, Saizou chciał "burzowe" zadania, więc spełniłem jego prośbę.
21 sie 23:22
tomek: Zadanie 2. Grzmot się bierze dlatego, że podczas wyładowania następuje eksplozja powietrza −
powietrze w ułamku sekundy nagrzewa się do kilkudziesięciu tysięcy Kelvinów. Ostatnio było o
tym na Discovery Science

. Od października będę studiować elektrotechnikę na PWr, więc muszę
takie rzeczy ogarniać
22 sie 14:32
Saizou : fizyka to zło

(jak dla mnie)
22 sie 14:57
Saizou :

zał: rysunek
Dowód
AC=c
zauważam że czworobok AEPF jest kwadratem o boku r, zatem AF=r, wówczas FC=a−r
AB=b i BE=b−r
trójkąty EBP i DBP są przystające zatem BD=BD=b−r
wówczas
BC=c
CD=c−b+r
trójkąty CFP i CPD są przystające zatem
CF=CD
a−r=c−b+r
a+b−c=2r
ckd
22 sie 20:51
Godzio:
22 sie 23:15
Gustlik: Tomek masz rację, dobra odpowiedź. Rozgrzane do kilkudziesięciu tysięcy stopni powietrze
gwałtownie rozpręża się z prędkością ponaddźwiękową, co wytwarza falę uderzeniową słyszaną
jako grzmot. Zachodzi tutaj eksplozja rozgrzanego powietrza.
23 sie 00:50
Tomek.Noah: Zgaduje ze ad1
E=U*I
1
23 sie 01:22
Tomek.Noah: Gdzie Q=6C, t=2*10−4s, U=108V
23 sie 01:42
Saizou :

zał: rysunek
dowód
P
ABC=P
ABS+P
ACS+P
BCS
2P
ABC=br+ar+cr
2P
ABC=r(a+b+c)
ckd
23 sie 10:35