ertyui
ertyui: Srednia arytmetyczna−
Srednia wazona−
pomozcie mi z tym.. chodzi o definicje, ale mozliwie jak najprosciej to wytlumaczyc co to jest
23 sie 09:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | suma elementów | |
średnia arytmetyczna = |
| |
| | ilość elementów | |
| | suma (element*waga) | |
średnia ważona = |
| |
| | ilość różnych elementów | |
23 sie 09:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
na przykładzie:
Janek ma następujące oceny:
4, 4, 5, 3, 3.5, 4.5, 5, 3.5, 4
oblicz średnią ocenę Janka.
| | 4+4+5+3+3,5+4,5+5+3,5+4 | |
Średnia arytmetyczna = |
| = 4.06 |
| | 9 | |
| | 4*3 + 5*2 + 3*1 + 3,5*2 + 4,5*1 | |
Średnia ważona = |
| = 4.06 |
| | 3+2+1+2+1 | |
23 sie 09:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | | |
przy średniej wazonej w mianiowniku powinno być |
| |
| | suma wag | |
23 sie 09:48
ertyui: bo pisze egzamin za 4 dni i wystarczy kiedy powiem ze srednia arytmetyczna to jest suma
elementow przez ilosc elementow......itd ?
23 sie 09:51
ertyui: tak w ogole to dziekuje
23 sie 09:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
średnia arytmetyczna: 'suma elementów przez ilość tych elementów'
średnia ważona: 'suma (element razy jego waga) przez sumę wag'
23 sie 09:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
to powinno wystarczyć + np. taki przykład co podałem powyżej
23 sie 09:53
ertyui: okej tez tak mysle, podam przyklad i bedzie git mam nadzieje
dziekuje, trzymaj kciuki
23 sie 09:54