hę?
szklanka: mam taki przykład
4a2− 8ab +4b2
krócej to by było (2a+2b)2
jak odrazu na to wpaść na ten wzór skróconego mnożenia mając tylko 4a2− 8ab +4b2
po czym to rozpoznać?
21 sie 20:32
Eta:
(2a−2b)2
21 sie 20:34
szklanka: no właśnie sory Eta , a więc?
21 sie 20:35
picia:
po pierwsze to 4a
2−8ab+4b
2= (2a−2b)
2
po drugie to kwestia dobrego oka
21 sie 20:35
szklanka: po czym poznać tak szybko że to ma być wzór skróconego mnożenia
21 sie 20:36
szklanka: aha
21 sie 20:36
Eta:
"trening czyni mistrza"
21 sie 20:37
Saizou : ewentualni można zapisać że
4a2−8ab+4b2=4(a2−2ab+b2)=22(a−b)2=[2(a−b)]2=(2a−2b)2
to co jest na niebiesko znajdziemy w tablicy ze wzorami
21 sie 20:43