matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
Angelika:
|
√
2
−3|+|
√
2
−1|
23 sie 12:23
ICSP:
√
2
− 3 < 0 czyli |
√
2
− 3| = −(
√
2
−3)
√
2
−1 > 0 czyli |
√
2
−1| =
√
2
− 1 tak więc : |
√
2
−3| + |
√
2
−1| = −(
√
2
−3) + (
√
2
−1) = −
√
2
+ 3 +
√
2
− 1 = 3−1 = 2
23 sie 12:26