matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykonaj działania, podaj założenia. Proszę o dokładne rozpisanie zadania :)
Lol:
3x
x
2
+
2x+1
4x
2
+4x+1
21 sie 15:14
pigor:
...np. tak :
3x
x
2
3x
x
2
+
=
+
=
2x+1
4x
2
+4x+1
2x+1
(2x)62
2
+2*24x*1+1
2
3x(2x+1)
x
2
=
+
i 2x+1≠0 =
(2x+1)
2
(2x+1)
2
6x
2
+3x+x
2
7x
2
+3x
=
i 2x≠ −1 =
i x≠ −
1
2
=
(2x+1)
2
(2x+1)
2
x(7x+3)
=
i x≠ −
1
2
... i tyle . ....
(2x+1)
2
21 sie 15:33