równanie wykładnicze
Olicha : (10
x+ 10
−x)/ (10
x−10
−x)=5
kompletnie nie wiem jak to ugryźć, próbowałam pomnożyć przez (10
x−10
−x)
ale i tak na samym końcu wyszły mi wierutne bzdury

proszę o pomoc dobrzy ludzie!
22 sie 10:17
Bogdan:
a dostrzegasz tu wzór skróconego mnożenia?
22 sie 10:23
Olicha : właśnie nie
22 sie 10:28
asdf: tutaj trzeba przez pomnożyć przez (10
x − 10
−x)
2
22 sie 10:29
asdf: tutaj trzeba pomnożyć przez (10
x − 10
−x)
2
22 sie 10:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
asdf to jest pytanie retoryczne czy pytanie do nas
jak do nas to oczywiście tak:
niech x = −1
22 sie 10:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
Olicha:
| 10x + 10−x | |
| = 5 //*(10x − 10−x)2 |
| 10x − 10−x | |
(10
x + 10
−x)(10
x − 10
−x) = 5(10
x − 10
−x)
2
po lewej jedne wzór skróconego mnożenia
po prawej drugi
skorzystaj z tego
... ewentualnie (jeżeli chcesz by 'ładniej' to się prezentowało) zrób jeszcze wcześniej
podstawienie: y=10
x ; y>0
wtedy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(10x + 10−x)(10x − 10−x) = 5(10x − 10−x)2 ⇔ (y+ |
| )(y− |
| )=5(y− |
| )2 |
| | y | | y | | y | |
22 sie 10:45
Olicha : i dalej będzie:
−4y2− (1y)2= 5y2−10+(1y)2 ?
i co dalej?
22 sie 16:50
Olicha : niee, inaczej:
y2− (1y)2= 5y2−10+(1y)2
później wszystko na jedną stronę i co dalej?
22 sie 16:54
Mila: 10
x=t i t>0
zastrzeżenie:t
2≠1
t
2+1=5t
2−5
4t
2−6=0
2xlog10=log3−log2
22 sie 23:30