Rozwiąż układ równań MACIERZE
ewelekx: Rozwiąż układ równań [ MACIERZE]
| ⎧ | 3x+y−z=2 | |
| ⎨ | 2x−y+3z=9 |
|
| ⎩ | x+2y+z=8 | |
23 sie 18:03
a: 3 1 −1 | 2 1 2 1 |8
2 −1 3 |9 −> 2 −1 3 |9 −>
1 2 1 |8 3 1 −1 | 2
1 2 1 |8
(−2w1) 0 −5 1 |−7 −>
(−3w1) 0 −5 −4| −22
1 2 1| 8
0 −5 1|−7
(−w2) 0 0 −5|−15
−5z=−15
−5y+z=−7
x+2y+z=8
z=3
y=2
x=1
23 sie 19:14
Bogdan:
Jeśli macierze, to można tak:
[ 3 1 −1 ] [ 2 ]
macierz A = [ 2 −1 3 ] macierz B = [ 9 ]
[ 1 2 1 ] [ 8 ]
[ x ]
macierz X = [ y ]
[ z ]
A * X = B ⇒ A−1 * A * X = A−1 * B ⇒ X = A−1 * B
[ 7/25 3/25 −2/25 ]
macierz odwrotna A−1 = [ −1/25 −4/25 11/25 ]
[ −5/25 5/25 5/25 ]
[ 1 ]
X = A−1 * B = [ 2 ]
[ 3 ]
Odp.: x = 1, y = 2, z = 3
23 sie 21:15