Równanie
seg: Rozwiązać równanie:
| | 4y2 | |
−6y+ |
| −4√20−y2=0 |
| | √20−y2 | |
24 sie 11:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
zał.
20−y
2 >0 ⇔ y∊(−2
√5;2
√5)
−6y
√20−y2 + 4y
2 − 4(20−y
2) = 0
−6y
√20−y2 − 80 = 0
3y
√20−y2 = −40 ⇒ y<0

//obustronnie
2
9y
2(20−y
2) = 1600
podstawienie; t = y
2 ; t≥0
9t(20−t) = 1600
−9t
2 + 180t − 1600 = 0
Δ
t =


dokończ
24 sie 11:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobra ... jest błąd w trzeciej linijce:
24 sie 12:05
asdf: ale czemu mnożysz * √20 − y2? to nie powinna być suma?
24 sie 12:20
ICSP: Rozwiążemy równanie :
| | 4y2 | |
−6y + |
| − 4√20−y2 |
| | √20−y2 | |
oczywiście : 20−y
2 > 0 ⇒ y ∊ (−2
√5 ; 2
√5)
teraz weźmy :
t =
√20−y2 , t > 0
mamy więc :
| | 4y2 | |
−6y + |
| − 4t = 0 ⇒ 4t2 + 6yt − 4y2 = 0 ⇒ 2t2 + 3yt − 2y2 = 0 |
| | t | |
Δ = 9y
2 + 16y
2 = 25y
2
√Δ = 5y
| | −3y + 5y | | 1 | |
t1 = |
| = |
| y > 0 dla y > 0 |
| | 4 | | 2 | |
| | −3y −5y | |
t2 = |
| = −2y > 0 dla y < 0 |
| | 4 | |
wracamy do postawienia zaczynając od t
1
y
2 = 16
y = ± 4 wiec zgodnie z założeniami y = 4
teraz rozpatrujemy t
2
√20−y2 = −2y
20 − y
2 = 4y
2
y = ± 2 zgodnie z założeniami :
y = −2
mamy więc : y ∊ {−2;4}
24 sie 12:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 4y2 | |
−6y + |
| −4√20−y2 = 0 |
| | √20−y2 | |
| 2y2 | |
| = 3y + 2√20−y2 //*(√20−y2) |
| √20−y2 | |
2y
2 = 3y
√20−y2 + 2(20−y
2)
24 sie 12:29
seg: Bardzo Wam dziękuję
24 sie 12:41
pigor: ... lub np. tak : widać , że y=0 nie spełnia danego równania , więc
| | 4y2 | |
jesli y≠0 i y2<20 , wtedy −6y + |
| − 4√20−y2= 0 / :2y ⇔ |
| | √20−y2 | |
| | 2y | | √20−y2 | | 2y | |
⇔ −3 + |
| − 4 |
| = 0 i niech |
| = t ≠ 0, to dalej ⇔ |
| | √20−y2 | | 2y | | √20−y2 | |
| | 1 | |
⇔ −3+ t − 4 |
| = 0 ⇔ t2−3t−4=0 i np. z wzorów Viete'a ⇔ t=4 lub t=−1 , |
| | t | |
zatem
| 2y | | 2y | |
| =4 ∨ |
| = −1 ⇔ (y=2√20−y2 i y>0) ∨ (2y=−√20−y2 i y<0) ⇔ |
| √20−y2 | | √20−y2 | |
⇔ (y
2=4(20−y
2) i y>0) ∨ (4y
2=20−y
2 i y<0) ⇔ y
2=16 i y>0) ∨ (y
2=4 i y<0) ⇔
⇔ y=4 ∨ y=−2 , a łatwi sprawdzić, że liczby
y∊ {4,−2} spełniają dane równanie . ...
24 sie 14:10