Prosta i płaszczyzna w R3
The Sun: Dla czworościanu o wierzchołkach A(0,1,2), B(3,2,1),C(−1,0,2) D(2,3,3) wyznaczyć
miarę kąta między wysokością wychodzącą
z wierzchołka A w trójkącie ABC a ścianą tego czworościanu zawierającą wierzchołki BCD
21 sie 19:53
Artur z miasta Neptuna:

wskazówka
21 sie 20:02
The Sun: Tyle to ja wiem.Wyznaczyłam wektor kierunkowy wysokości i wektor normalny
płaszczyzny.Podstawiłam do wzoru na sinus kata między nimi ,ale nie wychodzi tak jak w
odpowiedzi.
22 sie 20:11
Bogdan:
Proponuję wyznaczyć równanie płaszczyzny π
1 zawierającej punkty: A, B, C:
A
1x + B
1y + C
1z + D
1 = 0
oraz
równanie płaszczyzny π
2 zawierającej punkty: B, C, D:
A
2x + B
2y + C
2z + D
2 = 0
a następnie kąt α między tymi płaszczyznami wg zależności:
| | |A1A2 + B1B2 + C1C2| | |
cosα = |
| |
| | √A12 + B12 + C12 * √A22 + B22 + C22 | |
22 sie 21:46
pigor: ...a jaką masz odpowiedź

no i podaj te swoje wektory to ...pogadamy . ...
22 sie 21:51