matematykaszkolna.pl
Suma szeregów Lukashem: Witam, mam taki problem. Jeżeli: Szereg an jest zbieżny warunkowo, a szereg bn bezwzględnie to an + bn ... i tutaj nie wiem. Szereg an jest rozbieżny , a szereg bn bezwzględnie to an + bn ... i tutaj nie wiem. Szereg an jest zbieżny warunkowo, a szereg bn rozbieżny to an + bn ... i tutaj nie wiem. Ktoś pomoże ? Pozdrawiam : )
23 sie 11:41
Artur_z_miasta_Neptuna: an warunkowo i bn bezwzględnie to an + bn ... na pewno warunkowo, ale można takie szeregi ustawić, aby był bezwzględnie zbieżny w drugim przypadku rozbieżny w trzecim także rozbieżny
23 sie 13:00
b.: a) an+bn też jest zbieżny warunkowo, bo: 1. Jest zbieżny jako suma szeregów zbieżnych, 2. |an+bn| ≥ |an| − |bn|, i teraz ponieważ szereg ∑|an| jest rozbieżny, a ∑|bn| zbieżny, to widzimy, że ∑|an+bn| jest też rozbieżny b) odpowiedź juz znasz −− uzasadnić można nie wprost −− co by było, gdyby ∑(an+bn) był zbieżny? c) podobnie do b)
23 sie 13:21
b.: ad a)2. mozna też nie wprost: gdyby ∑(an+bn) był zbieżny bezwzględnie, to zbieżny bezwzględnie byłby również ∑an = ∑(an+bn) − ∑bn, jako różnica dwóch szeregów zbieżnych bezwzględnie. Sprzeczność. (przy okazji masz dodatkową wskazówke, jak można uzasadnić b oraz c emotka )
23 sie 13:23