planimetria
zadanie: 1.srodki n przystajacych okregow leza na okregu o promieniu R. kazdy z przystajacych okregow
| | 180stopni | |
jest styczny do dwoch sasiednich okregow. oblicz promien tych okregow. odp.Rsin |
| |
| | n | |
2.oblicz pole kola opisanego na szeciokacie foremnym jezeli wiesz ze pole kola wpisanego w ten
| | 4 | |
szesciokat jest rowne S. odp. |
| S |
| | 3 | |
mozna prosic o rysunek do zadania 1 i jakies podpowiedzi do tych zadan bo nie wiem jak to
obliczyc?
22 sie 20:10
Artur z miasta Neptuna:

i wyznaczasz 'r' mając dane 'n' oraz 'R'
22 sie 21:39
Eta:

n−−− ilość boków wielokąta o wierzchołkach A, B, C, ....( będących środkami małych okręgów
ΔABS jest równoramienny o ramionach długości R i podstawie długości 2r
| | 360o | | α | | 180o | |
Miara kąta środkowego α = |
| to |
| = |
| |
| | n | | 2 | | n | |
| | r | | α | |
Z trójkącika prostokątnego : |
| = sin |
| |
| | R | | 2 | |
to r= ...........
22 sie 21:56
Eta:
Wrrrrrrrrrrrrrrr
22 sie 21:57
Mila: Witaj, Eto. Zobacz do szklanki, nie mam konceptu na obrazowe tłumaczenie. Przydałyby się metody
czynnościowe? Jakie jeszcze nam wpajali?
22 sie 22:00
Eta:
Witaj
Mila 
Nie mam siły

....wolę herbatę w ładnej porcelanowej
filiżance niż w
szklance
22 sie 22:08
Mila: Ja tylko w japońskiej porcelanie, marzę o angielskiej.
22 sie 22:12
22 sie 22:15
22 sie 22:21
zadanie: a 2 zadanie?
22 sie 22:23
Eta:

Wystarczy? a teraz ........włącz myślenie

To zadanie na poziomie gimnazjum!
22 sie 22:33