wzór do rekrutacji na PŚ
Maja92: P = 0,6 × Wgłówny+ 0,4 ×k× Wdodatkowy
P – liczba punktów w postępowaniu kwalifikacyjnym
Wgłówny – liczba punktów (%) uzyskanych na maturze z matematyki (poziom podstawowy)
Wdodatkowy – liczba punktów (%) uzyskanych na maturze z przedmiotu do wyboru przez kandydata
(matematyka rozszerzona, fizyka z astronomią, chemia, biologia, informatyka)
k = 0,5 dla poziomu podstawowego
k = 1 dla poziomu rozszerzonego
prosze o pomoc na dowolnym przykładzie, bo mi wychodzą dziwne liczby...nie jestem pewna czy
dobrze to podstawiłam do wzoru...
23 sie 18:36
a: wglowny:100%
w dodatkowy:75% rozszerzony
0.6*100+0,4*1*75=60+30=90
wglowny:93
w dodatkowy :67 podstaw
0,6*93+0,4*0,5*67=55,8+13,4=69,2
23 sie 18:43
baca:
Kandydatka na studentkę a nie radzi sobie z prostą instrukcją
23 sie 18:47
Artur z miasta Neptuna:
albo dlaczego warto zdawać rozszerzoną:
W głównych: 90%
W dodatkowy: 50% rozszerzony
0.6*90 + 0.4*1*50 = 54 + 20 = 74
W główny: 90%
W dodatkowy: 90% podstawowy
0.6*90 + 0.4*0.5*90 = 54 + 18 = 72
23 sie 18:48
Maja92: tez tak liczyłam ale wydawało mi sie ze za wysokie liczby wychodzą... bo przyjmują od 10 pkt...
23 sie 18:48
Maja92: baca− wystarczy ze ty sobie radzisz! po to jest to forum zeby k***a zapytac i sie upewnic
23 sie 18:52
a: widocznie gowniana uczelnia skoro tak przyjmuja hahaha
23 sie 18:53
baca:
Tak własnie wygląda poziom wielu obecnych pożal się Boże maturzystów.
I głowa i język ubogi.
23 sie 18:58
Maja92: politechnika ślaska to raczej konkretna uczelnia, poziom to akurat wy pokazujecie.po co
wchodzicie na ta strone? przecież nie potrzebujecie pomocy, zeby gnoić innych?
23 sie 19:08
Eta:
bacao .... i takie "owieczki tys trza pasać"

Pozdrawiam
23 sie 19:09
Eta:
baco
23 sie 19:10
Maja92: Wgłówne= 20%
Wdodatkowe= 20% podstawa
0,6*20+0,4*0,5*20=12+4= 16 (10 trzeba miec zeby brac udziałw rekutacji)
czyli nie trzeba zdac matury zeby miecszanse dostac sie na PŚ...

napewno tak sie to
liczy...chyba cos nie tak
23 sie 19:34
Artur z miasta Neptuna:
tak się to liczy.
na niektóre kierunki po prostu nie ma chętnych i biorą z łapanki każdego kto się nawinie
23 sie 19:36
Artur z miasta Neptuna:
jak był obowiązkowa służba wojskowa, to takie kierunki miały 'jakiś poziom' bo co prawda
idioci, ale nie totalni, szli na te kierunki (aby nie wylądować w wojsku), a obecnie ...
brakuje ich
23 sie 19:37
Buuuu:
Hmmm... Maja napisała, że przyjmują od 10pkt. To i tak dużo w porównaniu do tego, kiedy mnie
przyjmowali. Bodajże 2 gości ode mnie z roku dostało sie bez matury − polibuda(sic!). Po
prostu zaoczne kierunki techniczne cieszyły się minimalną[czyt.: zupełnym brakiem]
popularnością. Na szczęście państwowe polibudy maja to do siebie, że po 1st roku odpada 40−75%
studentów. To się liczy na plus.
Baco nie masz się co spinać; owieczke ostrzygą i wydala
ze stada

. Niestety nawet po polibudzie zapomina się większość nauczanej tam matematyki;
całki bądź różniczki poza mat, fiz i t−dyn użyłem może z dwa razy, co zresztą widać po tym, że
za te tematy nie biorę sie na forum

PS: Studiów nie skrańcowałem
23 sie 20:21
Maja92: żałosni ludzie jestescie...nie da sie tego czytać.Mam wrażenie że wam w zyciu sie nie powiodło
i chcecie sie wyżyć na kims. ja tylko pytalam o głupi wzór a juz dowiaduje sie ze nawet nie
skoncze tej szkoły...a jak narazie to nawet nie złozyłam tam dokumentów...jakim prawem mozecie
oceniac mnie jak nawet mnie nie znacie
23 sie 22:34
Mila: Ciszej dzieci. Świat jest piękny.Nie warto zaśmiecać głowy troskami.
23 sie 23:32
Bogdan:
Autorka pytania oświadczyła: "bo przyjmują od 10 pkt"
Jeśli przyjmują od 10 punktów, to wystarczy zdać maturę z matematyki i z dodatkowego
przedmiotu na poziomie podstawowym na minimum, czyli na 30%, przy założeniu, że kandydat
posiada egzamin dojrzałości.
Mamy wówczas: P = 0,6 * 30 + 0,4 * 0,5 * 30 = 24 > 10
i jak ktoś tu stwierdził: "widocznie gówniana uczelnia skoro tak przyjmują".
Myślę jednak, że trzeba uzyskać zdecydowanie więcej, niż 10 punktów.
24 sie 12:02