ciag
zosia: Pole prostokąta wynosi 108cm
2. Oblicz długosci boków wiedząc ze tworzą one wraz z przekątną
ciąg arytmetyczny.
pomoze ktos?
ICSP: boki : a−r , a
przeciwprostokątna : a+r
z twierdzenia Pitagorasa :
(a−r)
2 + a
2 = (a+r)
2
a
2 − 2ar + r
2 + a
2 = a
2 + 2ar + r
2
a
2 − 4ar = 0
a(a−4r) = 0
a = 0 v a = 4 r
z tym ze a = 0 jest sprzeczne. Mamy więc że a = 4r
P = 2r * 3r = 6r
2
P = 108
108 = 6r
2
r
2 = 18
r = 3
√2 v r = −3
√2 − drugie jest sprzeczne.
mamy wiec :
r = 3
√2 , a = 12
√2
boki : 9
√2, 12
√2, 15
√2