pomocy
emiliaa: Sporzadz wykres funkcji kwadratowej
y=−4x*
y=2x*+3 podaj jej miejsce zerowe i wyznacz wspolrzedne wierzcholka funk.kwadr
24 sie 14:22
asdf: y = −4x2
y = 2x2 + 3
o to chodzi?
24 sie 14:24
emiliaa: hymm wiesz ze niewiem ja tego kompletnie nieumiem a mam w pon poprawke pomuz jak mozesz
24 sie 14:25
asdf: ....użyłaś znaku mnożenia jako potęgę czy nie?
24 sie 14:25
emiliaa: tak tak bo niewiem jak robic na kompie potegowanie
24 sie 14:26
24 sie 14:32
asdf:
y = −4x2
miejsce zerowe:
−4x
2 = 0
x = 0
wsp. wierzchołka:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y = 2x2 + 3
miejsce zerowe:
2x
2 + 3 = 0
Δ = −24
Δ < 0 więc brak miejsc zerowych
wsp. wierzchołka:
24 sie 14:32
emiliaa: a teraz jak naniesc to na wykres wiem ze nawet tego nieumiem he he
24 sie 14:38
asdf: najprościej:
f(x) = −4x2
f(−2) = −4 * (−2)2
f(−1) = − 4 * (−1)2
f(0) = −4 * (0)2
f(1) = −4 * (1)2
f(2) = −4 * (2)2
to umiesz?
24 sie 14:42
emiliaa: a z tymi rownaniami pomozesz

24 sie 14:54
emiliaa: thx za rownania jeszcze jak mozna te wielomiany
24 sie 14:59