PROSZĘ O POMOC
Jola: pomocy ..
3√z1 *z26
z1= 1/√2 + 1/√2i
z2 = 2 ( cosπ/24 + isinπ/24)
obliczam z26 wychodzi mi 32√2 +32√2i
mnożę z1 i z2 wychodzi mi 64 + 64i
czy to jest dobrze ?
22 sie 21:03
ania:
z26 = 16√2+16√2i
jak daleko sięga ten pierwiastek przed z1 (czy dotyczy tylko z1 czy całego mnożenia?)
z1 * z2 =32i (część rzeczywista się skraca bo i2 = −1) o ile pierwiastek dotyczy całego
mnożenia (i chyba tak bo tak się łatwiej liczy ;> )
wtedy √z1 * z2= 4+4i lub −4−4i
to 3 razy więcej to 12+12i lub −12−12i
23 sie 07:51