s
szklanka:
Pokaż że jeżeli a,b,c, należy do przedziału < 0;1 >,to
| | 1 | |
abc (1−a) (1−b) (1−c) <= |
| |
| | 64 | |
Mam tylko pytanie
Przedostatnia wiadomość↓
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=25&t=5110
Rozumiem to rozwiązanie ,ale o co chodzi z tym przedziałem

W ogóle go tam nie uwzględniamy czy jak?
22 sie 19:00
Mila: Jeśli a, b, c należą do tego przedziału to
1−a≥0 itd
22 sie 19:15
szklanka: Sory teraz jest dobrze↓
Pokaż że jeżeli a,b,c, należy do przedziału < 0;1 >,to
↓
| | 1 | |
abc(1−a)(1−b)(1−b) ≤ |
| |
| | 64 | |
Jeśli a, b, c należą do tego przedziału to
1−a≥0 ←dlaczego większe bądź równe ?
22 sie 19:33
asdf: @Mila
Witam,
1) Jaka jest różnica między takim zapisem:
1 − a ≥ 0
a takim zapisem:
a ∊ <0; 1>

2) Można jakąś podpowiedź jeszcze do zadania?
22 sie 20:38
szklanka: nie wiem teraz o co Ci chodzi ASDF, chcę tylko aby ktoś odpowiedział na MOJE OSTATNIE PYTANIE
TUTAJ
22 sie 21:00
Mila:

1)
szklanka a∊<0,1>⇔ 0≤a≤1 ⇔a≥0 i a≤1
a≤1 /−a
0≤1−a
⇔1−a≥0
2)
asdf
ilustracja graficzna
a) x≤1
b) x∊<0;1>
22 sie 21:01
asdf: @Mila
Chyba się nie zrozumieliśmy, jaka jest różnica między zapisem:
1 − a ≥ 0
a takim zapisem:
a ∊ <0;1>
Nie zrozumiałem Twojej podpowiedzi(?) z 19:15 dlatego pytam
22 sie 21:27
szklanka: Czyli w tym zadaniu przy rozwiązywaniu tego zadania nie trzeba się przejmować jakimś
przedziałem ponieważ on dotyczy i jest zawarty w treści, tak?
22 sie 21:50
asdf: @Mila
nie było pytania...
22 sie 21:51
Bogdan:
Trzeba przejmować się podanym założeniem.
Tutaj a∊<0, 1> i b∊<0, 1> i c∊<0, 1>
czyli żadna z tych liczb nie jest ujemna i nie jest większa od 1, a mówiąc jeszcze inaczej,
a, b, c to ułamki właściwe lub mogą przyjmować wartość zero lub 1.
22 sie 22:05
Mila: Inny dowód .
f(a)=a−a
2 i a∊<0,1>
| | 1 | |
f(1/2)= |
| − największa wartość f(a) |
| | 4 | |
Analogicznie dla g(b)=b−b
2
h(c)=c−c
2
stąd
22 sie 22:33
szklanka: Mila podoba mi sie Twój sposób ,ale powiedz mi jak doszłaś do drugiej linijki
23 sie 15:46
23 sie 15:48
szklanka: i jeszcze to f(a)=a−a2 ←to jakiś wzór? A aw ← co to oznaczało?
23 sie 15:51
Vax: | | a+b+c+(1−a)+(1−b)+(1−c) | | 1 | |
Z am−gm mamy 6√abc(1−a)(1−b)(1−c) ≤ |
| = |
| ⇔ |
| | 6 | | 2 | |
| | 1 | |
abc(1−a)(1−b)(1−c) ≤ |
| |
| | 64 | |
23 sie 15:52
szklanka: Vax, nie wiem o co Ci idze, to co przedstawiłeś do czego się odnosi?
23 sie 15:56
ICSP: Najprostsze udowodnienie
23 sie 15:56
Vax: Do tezy zadania
23 sie 15:57
szklanka: może i jest , ale i tak tego Twojego sposobu nie rozumiem
23 sie 16:01
b.: | | x + (1−x) | | 1 | |
√x(1−x) ≤ |
| = |
| dla x∊[0,1] |
| | 2 | | 2 | |
stąd
stosując do x=a, x=b, x=c i wymnażając stronami dostaje się tezę
23 sie 16:18