wartość wyrażenia
Zuzia: oblicz wartość wyrażenia dla a =√√3−√2 i b=√√3 + √2.
a) ba+ab
b) 1b2 − u{1} {a2}
c) (a+b)2
d) 1a2 + b2
e) 1a2 − b2
21 sie 15:43
Mila: | | √√3+√2 | | √√3−√2 | |
a) |
| + |
| = |
| | √√3−√2 | | √√3+√2 | |
| | √3+√2 | | √3−√2 | |
= |
| + |
| =2√3 |
| | √3−2 | | √3−2 | |
21 sie 20:35
Eta:
a) można tak;
| b | | a | | a2+b2 | | √3−√2+√3+√2 | |
| + |
| = |
| = |
| = 2√3 |
| a | | b | | ab | | √3−2 | |
21 sie 21:06
Mila: | | 1 | | 1 | | a2−b2 | |
b) |
| − |
| = |
| |
| | b2 | | a2 | | a2*b2 | |
a
2=
√3−
√2
b
2=
√3+
√2
podstaw
21 sie 21:39
21 sie 21:52
Eta:
21 sie 22:01