Prawdopodobieństwo wylosowania kart różnych kolorów
Wojtek: Z tali brydżowej zawierającej 52 karty losuje 6. Policz prawdopodobieństwo,
że są wśród nich karty wszystkich kolorów.
21 sie 21:04
Artur z miasta Neptuna:
| 13*13*13*13*48*47 | |
| = ... |
| 52*51*50*49*48*47 | |
21 sie 21:08
Eta:
Artur skąd "wytrzasnąłeś" taki wynik ?
21 sie 21:38
Eta:
Układ jest taki:
1/ 3karty w jednym kolorze i po 1 karcie z trzech innych kolorów
2/ 2karty w dwu kolorach i po 1 karcie z dwu pozostałych kolorach
| | | |
A1 −− wybieram 1 kolor z czterech na | sposobów i "ładujemy " tam |
| | |
| | | | | | | | | |
3 karty na | i pozostałe | * | * | sposobów |
| | | | | |
| | | |
A2 −−− wybieramy 2 kolory z czterech na | sposoby i "ładujemy" tam |
| | |
| | | | | | | | | |
po 2 karty na | * | i pozostałe | * | |
| | | | | |
|A|= |A
1|+|A
2|= .........
21 sie 21:51
Wojtek: Wg mnie oba rozwiązania mają sens

U Artura wygląda to tak, że |A| = na 13 sposobów wybieramy karty z każdego z 4 kolorów
(13*13*13*13) i do tego dobieramy dwie inne karty, pierwszą możemy wziąć na 48 sposobów (52−4
już wybrane) i następną na 47
czyli |A|=13*13*13*13*48*47
A |Ω| to analogicznie, pierwsza karta z 6 na 52 sposoby, potem druga na 51 itd...
|Ω| = 52*51*50*49*48*47
Które prawidłowe? Bo jak na szybko liczyłem, wyniki się znacznie różnią
21 sie 22:03
Mila: Myślę.
21 sie 22:13
Mila: |Ω| u Artura powinna być jak u Ety.
21 sie 22:15
Wojtek: Mila, wtedy P > 1
21 sie 22:17
Mila: Zgadza się , Wojtek. Myślę dalej.
21 sie 22:33
Bogdan:
Tylko
Ety rozwiązanie jest poprawne.
KIER KARO TREFL PIK | RAZEM
13 13 13 13 | 52
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−−−−−
1 1 1 3 |
lub 1 1 3 1 |
lub 1 3 1 1 |
lub 3 1 1 1 |
|
lub 1 1 2 2 | 6
lub 1 2 1 2 |
lub 2 1 1 2 |
lub 1 2 2 1 |
lub 2 1 2 1 |
lub 2 2 1 1 |
| | | | 52 * 51 * 50 * 49 * 48 * 47 | |
|Ω| = | = |
| |
| | | 1 * 2 * 3 * 4 * 5 * 6 | |
21 sie 22:45
Eta:
21 sie 23:01
Artur z miasta Neptuna:
Mila ... |Ω| nie musi być taka sama ... kolejnośc może być brana pod uwagę, ale racją jest że
sie pospieszyłem odnośnie |A|
21 sie 23:17
Eta:
21 sie 23:19
Mila: Myślałam, że da się Twoje rozwiązanie pozytywnie zinterpretować. Oczywiście może być brana
kolejność pod uwagę.
U Ety jest jasne. Bogdan, to rozpisał.
21 sie 23:40
Mila: Wojtek, czy wszystko jasne, czy nadążasz za wyobraźnią Ety?
Dobranoc
22 sie 00:57