Pilnie proszę o pomoc w tych zadaniach !!!
Angelika: 1.Oblicz pole kwadratu wpisanego w okrąg o promieniu 8 .
2.Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny jest równy pierwiastek z 3 oblicz długość boku
tego trójkąta.
3.w trójkącie prostokątnym równoramiennym przeciwprostokątna ma dł. 4 pierwiastki z dwóch
.Oblicz długość środkowej poprowadzonej z wierzchołka kąta ostrego.
4.Oblicz długość okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych 6 i 8.
5.Odległość środka ciężkości trójkąta równobocznego od jego wierzchołka jest równa 3.
a. oblicz bok tego trójkąta
b.oblicz pole tego trójkąta
c.oblicz pole koła wpisanego i pisanego na tym trójkącie.
23 sie 12:14
Artur_z_miasta_Neptuna:

1)
2R = 2*8 = przekątna kwadratu
spróbuj resztę zadań sama zrobić
23 sie 12:58
Angelika: Łatwo mówić ,Wg tego nie rozumiem ...
23 sie 13:50
Artur_z_miasta_Neptuna:

2)
albo pamiętasz twierdzenie mówiące gdzie dokładnie (a jest tylko jedno miejsce) jest środek
okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny albo
| | R | | kąt wierzchołka trójkąta | | 60 | |
albo obliczasz tgα = |
| ; gdzie α = |
| = |
| = 30 |
| | a/2 | | 2 | | 2 | |
23 sie 13:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
to w takim razie powstaje pytanie −−− co Ty robiłaś na lekcjach ?
23 sie 13:56
Angelika: To pytanie retoryczne? Matematyka to moja bardzo słaba strona .Nie każdy ma do niej powołanie
inni wolą np j. polski ? To robiłam na lekcjach
23 sie 13:59
Artur_z_miasta_Neptuna:

3) skoro jest to trójkąt RÓWNORAMIENNY to środkowa dzieląca 'ten inny bok' na pół POKRYWA SIĘ z
wysokością tegoż trójkąta (innymi słowy − pada na ten bok pod katem prostym)
jak wyliczasz jej długość?
albo − z tw. pitagorasa:
albo korzystając ze wzoru na pole trójkąta
| | a*a | | a√2 * x | |
PΔ = |
| ... ale także PΔ = |
| |
| | 2 | | 2 | |
23 sie 14:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
To znaczy co

gadałaś z kolezankami

J. polski − bardzo fajnie, problem w tym, że matematykę trza zdać na maturze.
23 sie 14:02
Artur_z_miasta_Neptuna:

4)
gdybyś uważała na lekcjach to byś (może) zapamiętała, że środek okręgu opisanego na trójkącie
prostokątnym jest ZAWSZE w połowie jego przeciwprostokątnej...i ów okręg jest o promieniu
połowy przeciwprostokątnej.
wystarczy obliczyć przeciwprostokątną z tw. pitagorasa
23 sie 14:04
Angelika: A język polski to może nie trzeba?!To że nie rozumiem znaczy że nie uważałam? Tzn że poprostu
matematyka jest dla mnie zbyt ciężka!

A za pomoc w zadaniach dziękuje
23 sie 14:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 2 | |
5) środek ciężkości leży ZAWSZE w |
| długości środkowych trójkąta (dotyczy dowolnego |
| | 3 | |
trójkąta)
jako, że to jest trójkąt równoBOCZNY (szczególny przypadek równoramiennego) to środkowa
| | 2 | |
'pokrywa' się z wysokością ... tak więc, środek ciężkości leży |
| długości wysokości od |
| | 3 | |
| | 1 | |
wierzchołka trójkąta .... oraz |
| długości wysokości do krawędzi tegoż trójkąta |
| | 3 | |
23 sie 14:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
wystarczy teraz że odnajdziesz wzór na 'h' w trójkącie równobocznym, a wyliczysz:
'a' czyli bok trójkąta
PΔ pole trójkąta
a korzystając z zad 2 także pole okręgu wpisanego w trójkąt
natomiast pole okręgu opisanego na tymże trójkącie też łatwo obliczysz, ale raczej sama
wpadniesz na to jak i dlaczego
23 sie 14:11
Angelika: Wracając do zadania 1 czy pole to bd 128?
23 sie 14:23