jeszcze jedna nierówność
Olicha : rozwiąż nierówność wykładniczą:
22|x+1|>1/256
20 sie 18:18
konrad:
22|x+1|>2−8
20 sie 18:18
Olicha : chodzi mi o to jak potraktować te 2 rozwiązania:
dla x >= −1 x>−5 i dla x<−1 x<3
trzeba zrobić sumę zbiorów?
20 sie 18:22
konrad:
2|x+1|>−8
|x+1|>−4
x∊R bo wartość bezwzględna jest zawsze ≥0
20 sie 18:30
Olicha: ok, a co jak rozwiążę tą wartość bezwzględną? wyszło mi: dla x >= −1 x>−5 i dla x<−1
x<3
i teraz końcowy wynik jest x ∊(−5;3)
20 sie 21:01
konrad: jak rozwiążesz

tak, jak napisałem, wynik końcowy jest x∊R
20 sie 21:08
Olicha : a co z definicją? :
|x|= x dla x>=0
|x| = −x dla x<0
wtedy podstawiłam dla x>=−1
x+1>−4
x>5
i dla x<−1
−x−1>−4
x<3
źle?
21 sie 15:54
pigor: narysuj sobie wykres funkcji y=|x+1| i y=−4 , to zobaczysz dlaczego |x+1|>−4 dla każdego x∊R,
a nie trzymaj się schematu

który jest dobry , gdy prawa strona tego typu nierówności
{x+a|>b , czyli b>0 (u ciebie b=−4<0) , albo z definicji wartości bezwzględnej liczby jest
to liczba nieujemna , a więc większa od "twojego" −4 i tyle . ...

bo
21 sie 16:12
Olicha : ok dzięki
21 sie 16:14