matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Krzychu:
Narysuj wykres funkcji:
−2|sin x|*|cos x|
cos x
|sin2x|
−
to mi coś ułatwi?
cos x
Jak to wykonać w punktach?
21 sie 21:47
ICSP:
zauwaz że kiedy cosx ≥ 0 wykres będziesz miał :
−2|sinx| * cosx
= −2|sinx|
cosx
dla cosx < 0 będziesz miał :
−2|sinx| * (−cosx)
= 2|sinx|
cosx
czyli mamy :
⎧
−2|sinx| dla cosx ≥ 0
f(x) =
⎨
⎩
2|sinx| dla cosx < 0
teraz wystarczy juz tylko ustalic kiedy cosx ≥ 0 oraz kiedy jest < 0 i narysować odpowiednie wykresy w odpowiednich przedziałach
21 sie 21:57
Eta:
21 sie 21:59
Krzychu:
dzięki
22 sie 09:51