wykładnicza po raz kolejny
Olicha :
152x+4=33x*56x−6
22 sie 17:17
Bezuszna: (3*5)2x+4=33x*56x−6
32x+4 * 52x+4=33x * 56x −6dzielenie obustonne najpierw pzrez 52x+4 a potem
33x
32x+4 / 33x = 56x−6/ 52+4i teraz dziłasz tylko na wykładnikach a dokładnei
odejmujesz (bo masz dzielenie)
2x+4 − 3x = 6x−6 − (2x+4)
−x +4 = −10 + 4x
−5 x= − 14
x= 2 i 4/5
22 sie 17:39
Eta:
@
Bezuszna Twoje rozwiązanie jest błędne!
3
−x+4= 5
4x−10 nie można porównać ! −x+4 = 4x −10

!
Sprawdzenie: 3
6/5 ≠ 5
6/5
22 sie 18:41
+-: wystarczy zlogarytmować wyciągnąć x przed nawias.zostawićwynik w postaci ilorazu logarytmów lub
liczby po odczytaniu logarytmów z tablic .
22 sie 23:48
pigor: ... coś mi się zdaje, że
Olicha ...sam(a) wymyśla te równania . ...
23 sie 00:18
Basia: nie wymyśla; to są zadania z Nowika (starego) i z czasów kiedy w szkole uczono matematyki, a
nie rachunków
trzeba zrobić tak jak napisał
+−
log
1515
2x+4 = log
15[3
3x*5
6x−6]
2x+4 = log
153
3x + log
155
6x−6
2x+4 = 3x*log
153 + (6x−6)log
155
i teraz można różnie
1 sposób:
2x − 3x*log
153 − 6x*log
155 = −4−6log
155
x(2−3log
153−6log
155) = −4−6log
155
x(log
1515
2 − log
153
3 − log
155
6} = −[ log
1515
4+log
155
6}
| | 152 | |
x*log15 |
| = −log15[154*56] |
| | 33*56 | |
| | 152 | |
x*log15 |
| = − log15[154*56] |
| | 153*53 | |
| | log15[154*56] | |
x = − |
| |
| | log15[15−1*5−3] | |
i zostawić
2 sposób:
| | 1 | | 1 | |
log153 = |
| = |
| |
| | log315 | | 1+log35 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log155 = |
| = |
| = |
| = |
| | log515 | | 1+log53 | | | |
stąd
| | 1 | | log35 | |
2x+4 = 3x* |
| +(6x−6)* |
| |
| | 1+log35 | | 1+log35 | |
(2x+4)*(1+log
35) = 3x + (6x−6)*log
35
2x*(1+log
35) − 3x − 6x*log
35 = −6*log
35 − 4(1+log
35}
2x + 2x*log
35 − 3x − 6x*log
35 = − 6*log
35 − 4 − 4*log
35
−x − 4x*log
35 = −4 − 10log
35 /*(−1)
x(1+4log
35) = 4+10log
35
"ładniejszego" wyniku raczej nie będzie (o ile się nie pomyliłam)
23 sie 03:42
+-: raczej miałem na myśli logarytmy dziesiętne lub naturalne do których są tablice /kalkulator/
x=lg(154*56)/lg(3*54)≈2,71866
23 sie 10:05
Olicha : pigor: nie wymyślam −.− biorę je z książki: Dróbka Szymański zbiór zadań matematyka klasa
VI dla liceum ogólnokształcącego.
23 sie 12:13
Mila: W Dróbce mam treść:
152x+4=33x*54x−4 co zasadniczo zmienia sytuację
23 sie 18:07
Eta:
Witaj
Mila
Właśnie......... w tym zbiorku jest : 15
2x+4= 3
3x*5
4x−4
i mamy: 3
2x+4*5
2x+4= 3
3x*5
4x−4
3
−x+4= 5
2x−8
3
−x+4= (5
−2)
−x+4 ⇒ −x+4=0 ⇒
x= 4
23 sie 18:55
Mila: Witam, Eto.
23 sie 18:58
Olicha : mam kiepskie skany tych zadań więc mogłam się gdzieś potknąć przy przepisywaniu za co z góry
przepraszam i dziękuję za pomoc
24 sie 08:57