22 sie 01:04
ania: Aksjomat ciągłości (pewnik Dedekinda) – Aksjomat ten postuluje, że każdy niepusty i ograniczony
z góry podzbiór zbioru liczb rzeczywistych ma kres górny.
Alternatywnie: każdy niepusty i ograniczony z dołu podzbiór zbioru liczb rzeczywistych ma kres
dolny.
granicą n→∞ n√a jest 1
22 sie 11:22
Yoyo: i to wystarcza na dowodzenie twierdzenia?
22 sie 15:34
Yoyo: up
22 sie 19:42
Basia:
@ania
przecież zupełnie nie o to tutaj chodzi
@Yoyo poczytaj o przekrojach Dedekinda
Aksjomat ciągłości mówi, że w R mamy tylko przekroje (2) i (3) rodzaju
i o ile jeszcze cokolwiek z lektury Rudina pamiętam to będzie mniej więcej tak:
a∊R
budujemy przekrój (A,B)
A = {x∊R: x<a} B={x∊R: x≥a}
przypuśćmy teraz, że dla pewnego n n√a nie istnieje
A' = R−∪{n√x: x∊R ∧ 0≤x<a} B'={n√x: x∊R ∧ x>a}
(A',B') jest przekrojem R
bo:
dla a>1 do A' musi należeć n√1=1 czyli A'≠∅ a do B' musi należeć a = n√an czyli B'≠∅
dla a<1 do A' musi należeć n√an=a, do B' musi należeć n√1=1
ale (A',B') jest przekrojem czwartego rodzaju co jest sprzeczne z aksjomatem ciągłości
i co kończy dowód
23 sie 05:25