zadanie z dowodem
demo: Wykaż, że jeśli p jest liczbą pierwszą większą od 3, to p2−1 jest liczbą podzielną przez 24.
totalnie nie wiem jak to zrobić, bo nie wiem jak sprawdzić czy liczba jest pierwsza
jak na razie mam
p>3
p2−1=(p−1)(p+1)
24 sie 17:23
Vax: Pokaż, że p2−1 jest podzielne przez 8 i 3
24 sie 17:29
K:
p2−1 = 24x
(p−1)(p+1) = 24x
Wystarczy pokazać, że (p−1)(p+1) jest liczbą podzielną przez 4 i 6. Na pewno jest to liczba
podzielna przez 6, bo (p−1) i (p+1) są liczbami parzystymi oraz jedna z nich jest podzielna
przez 3, zatem iloczyn (p−1)(p+1) jest podzielny przez 6.
p ponieważ jest liczbą pierwszą większą od 3, jest na pewno liczbą nieparzystą, wyglądającą
jakoś tak: p = 2n+1, gdy podstawimy to do iloczynu (p−1)(p+1) otrzymamy coś takiego:
(2n+1−1)(2n+1+1) = 2n(2n+2) = 4n2+4n = 4(n2+n), zatem liczba dzieli się przez 4.
Podsumowując (p−1)(p+1) dzieli się przez 4 i 6, zatem dzieli sie przez 24.
24 sie 17:31
Vax: bullshit
24 sie 17:32
Vax: 12 dzieli się przez 4 i 6 a nie dzieli się przez 24
24 sie 17:33
K:
A co jest zle?
24 sie 17:33
K:
A no racja.
24 sie 17:34
demo: teraz jak to zapisać żeby wyglądało to na KOMPLETNE zadanie?
p>3 − p jest liczbą pierwszą większą od 3
x ∊ C
p2−1 = 24x
(p−1)(p+1) = 24x
(p−1) i (p+1) są parzyste bo ......... ?
(p−1) i (p+1) są podzielne przez 3 bo ....................?
dokończy ktoś za mnie i pokaże jak ma to wyglądać?
24 sie 17:46
K:
Jak p jest liczbą pierwszą większą od 3, to liczba o jeden mniejsza lub o 1 większa MUSI być
parzysta, nie ma bata. A jeśli chodzi o podzielność przez 3 liczby p−1 lub p+1, to wygląda to
tak, że liczby: p−1, p, p+1 są trzema kolejnymi liczbami naturalnymi, wiemy na pewno, że 3 nie
dzieli p, zatem MUSI dzielić p−1 albo p+1.
24 sie 17:57
Saizou : a jak to zrobić za pomocą indukcji
24 sie 17:59
K:
Za pomocą indukcji nie da sie tego zrobić.
24 sie 18:03
Mila:
p>3 i p − liczba pierwsza
p−1,p,p+1 − 3 kolejne liczby naturalne,
p jako liczba pierwsza większa od 3 jest liczba nieparzystą
p−1,p+1 to kolejne liczby parzyste zatem jedna dzieli się przez 2 a druga przez 4,
ponadto jedna z nich jest podzielna przez 3.
Stąd iloczyn (p−1)*(p+1) jest podzielny przez 24.
24 sie 18:25
lol: Kolejny bullshit, bo 4 i 6 spełniają warunki zdania, a 6 nie dzieli się przez 4
25 sty 18:41
ICSP: ale 4 dzieli się przez 4.
25 sty 18:51