dziedzina
malina: dziedzina funkcji:
a) f(x) = √ 4/(9−x{2})
b) f(x) = 1/ ln(x(x+e))
22 sie 13:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
Dziedzina wyjściowa to R
minus:
'zero' w mianowniku ułamka (dowolnego posiadanego we wzorze funkcji)
'mniejsze od 0' wyrażenie pod pierwiastkiem parzystego stopnia (np. pierwiastek kwadratowy)
'podstawa logarytmu <0 lub =1
'liczba logarytmowana' ≤0
i do dzieła
22 sie 13:59
malina: yy..czyli:
1) D: x ∊ (−∞, −3)u(3,+∞) ?
2) to juz nie wiem..
22 sie 14:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
1)
czyli:
oraz
9−x
2 ≠ 0
czyli:
9−x
2 = (3−x)(3+x) > 0 ... czyli dobrze
22 sie 14:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
2)
czyli:
ln(x(x+e)) ≠ 0 ⇒ czyli: x(x+e) ≠1 ⇔ x
2 + e*x − 1 = 0 ... Δ =

oraz
x(x+e) >0 ⇒ czyli: x∊(−
∞, −e)u(0,+
∞)
22 sie 14:08
malina: czyli to obliczenie delty też wchodzi w dziedzine? tzn jest ważne? jeżeli tak to wychodzą
"brzydkie" liczby i nijak ma się to do mojego zadania gdzie mam określić dziedzinę i granicę
na wszystkich końcach przedziałów określoności
22 sie 14:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiscie ... bo jeżeli okaże się ... że istnieje taki 'x', że x(x+e) = 1 ... to znaczy że ln
x(x+e) = ln 1 = 0 czyli masz 0 w mianowniku ... a przecież nie można dzielic przez 0
22 sie 14:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
niestety tak juz jest ... funkcja ta ma dwie asymptoty pionowe właśnie w tych 'paskudnych'
liczbach
22 sie 14:24
22 sie 14:29