1. Prostą o równaniu 3x - 2y + 4 = 0 zapisz w postaci (...)
ZgubionyWPralce: Mam kilka zadań, rozwiązałam trochę ale nie wiem czy jest dobrze, pomoże ktoś?
1. Prostą o równaniu 3x − 2y + 4 = 0 zapisz w postaci kierunkowej i narysuj jej wykres
2. Napisz równania prostych: równoległej i prostopadłej do prostej y = −4x + 9 i przechodzących
przez punkt P = (−8,4)
3. Oblicz odległość między punktami A = (1,1) i B = (−1,5).
4. Napisz równanie okręgu o środku S = (2, −5) przechodzącego przez punkt A = (2,1)
5. Napisz równanie o okręgu środku S = (−3,2) stycznego do osi
a) x
b) y.
6. W ciągu arytmetycznym a6 = 15 i a9 = 27
a) Znajdź a1 i r
b) Oblicz a61
7. Wykaż, że ciąg an = 5n − 4 jest arytmetyczny.
8. Liczby 3x − 1, 6, 4x − 1 tworzą ciąg arytmetyczny. Znajdź x.
9. W ciągu arytmetycznym a1 = 4 r = 5
Oblicz s40
21 sie 16:17
Eta:
Za mało tych zadań wrzuciłeś do "prania"
21 sie 16:20
Ajtek:
Pokaż rozwiązania, my sprawdzimy.
Witaj
Eta 
.
21 sie 16:38
Eta:
Witaj
Ajtek
21 sie 16:51
Ajtek:
Może ja jednak nie będę sprawdzał....
Przeglądałem właśnie dzisiejszy zestaw maturalny i zastanawiałem się przez dłuższą chwilę ile
to jest: log
327−log
31
Masakra
21 sie 17:02
Eta:
21 sie 17:03
Artur z miasta Neptuna:
Ach ... dzisiaj sie meczyli biedactwa ... bedzie trzeba spojrzec coz takiego ich dzisiaj
dopadlo
21 sie 17:04
Ajtek:
Cześć Artur..., w sumie nic ciekawego nie było.
21 sie 17:06
Artur z miasta Neptuna:
Hej Ajtek.
21 sie 17:08
21 sie 17:11
21 sie 17:12
21 sie 17:14
21 sie 17:15
21 sie 17:16
21 sie 17:16
ZgubionyWPralce: Zad 6
a6 = 15
a9 = 27
15 = a1 + 5r
27 = a1 + 8r
a1 = 15 − 5r
27 = 15 − 5 r + 8 r
3 r = 27 − 15
3 r = 12
r = 4
a1 = 15 − 20
a1 = − 5
a61 = −5 + ( 61 − 1) *4
a61 = 235
Zaraz wyślę następne
21 sie 17:32
picia:
21 sie 17:34
Eta:
zad6 jest ok

( mimo,że można je rozwiązać o wiele prostszym sposobem)
zaliczone i w nagrodę
21 sie 17:36
ZgubionyWPralce: A mogłabyś pokazać mi ten sposób?
Zad 7
an = 5n − 4
an+1 = an + r
r = an + 1 − an
an = 5n − 4
an+1 = 5 ( n + 1 ) − 4 = 5n + 5 − 4 = 5n − 1
an+1 − an = 5n − 1 − ( 5n − 4 ) = 5n − 1 − 5n + 4 = 3
ciąg an = 5n − 4 jest arytmetyczny
21 sie 17:41
Ajtek:
Zad. 7 ok.
21 sie 17:43
picia:
tez dobrze
21 sie 17:44
Eta:
Popraw błędy rachunkowe, ma być: r=5
21 sie 17:44
Eta:
Ejjj

jakie dobrze?
21 sie 17:45
Ajtek:
Do zad. 7 jeszcze komentarz można dodać:
Różnica jest niezależna od n, zatem c. jest arytmetyczny.
21 sie 17:46
picia:
ajjj
21 sie 17:47
picia:
Eta ma jak zwykle racje
21 sie 17:47
ZgubionyWPralce: zad 8.
| | 3x − 1 + 4x − 1 | |
6 = |
| * 2 |
| | 2 | |
12 = 3x − 1 + 4x − 1
12 = 7x − 2
14 = 7x
x = 2
21 sie 17:50
picia:
chyba dobrze
21 sie 17:51
Ajtek:
Zad. 8 ok.
21 sie 17:52
Eta:
zad.8 ok
21 sie 17:57
ZgubionyWPralce: Zad 9
a
1 = 4
r = 5
a
40 = 4 + (40 − 1 ) * 5
a
40 = 4 + 195
a
40 = 199
| | 4 + 199 | |
S40 = |
| * 40 (skrócone do 20) |
| | 2 (skrócone do 1) | |
S
40 = 4060
21 sie 17:59
Ajtek:
Zad. 9 ok
21 sie 18:01
Eta:

21 sie 18:02
Ajtek:
Nie ma jak pobudzenie dobrą muzyką

, już głupoty mi nie przychodzą do głowy
21 sie 18:04
Eta:

Zad.5 z rys. a)
r=....
21 sie 18:07
Eta:
Hmmm ...
Ajtek .... a fajna "laska" ?
21 sie 18:08
Ajtek:
Wiesz
Eta, jak "laski" nie ma obok, to raczę się dobrą muzyką

.
21 sie 18:09
Eta:

b)
r= ...
21 sie 18:11
ZgubionyWPralce: Zad 1
3x − 2y + 4 = 0
−2y = −3x − 4 / ( −2 )
y =
−12 * ( −3x − 4) =
32 x + 2
21 sie 18:43
ZgubionyWPralce: zad 2
prostopadła:
a1 * a2 = − 1
−4 * a = −1
a = 14
y= 14x + b
4 = 14 * ( −8 ) + b
4 = −2 + b
4 + 2 = b
b = 6
y = 14 x + 6
równoległa:
( −8, 4)
y = −4x + 9
a = −4
4 = −4 ( −8) + b
4 − 32 = b
−28 = b
y = −4x − 28
21 sie 18:52
ZgubionyWPralce: zad 3
d = √ (x2 − x1 )2 + (y2 − y1)2 =
d= √ ( −1 − 1)2 + ( 5−1)2 = √ ( −2)2 + 42 = √ 4 + 16 = √20 = 4,472
21 sie 18:55
ZgubionyWPralce: zad 4
A = ( 2, 1)
( x − 2) 2 + y − ( −5)2 = r2
(x − 2)2 + (y + 5)2 = r2
2 − 22 + ( 1 + 5)2 = r2
6 = r2
( x − 2 )2 + ( y + 5 )2 = 36
21 sie 19:02
Eta:
I bardzo ładnie

wszystko ok

w zad.3 d=
√20=
√4*5= 2
√5 −−− tak zostaje ( bez przybliżenia)
21 sie 19:09
Eta:
I co? warto było samodzielnie popracować?
21 sie 19:11
ZgubionyWPralce:

Zad 5
a)
r = 2
( x + 3 )
2 + ( y − 2)
2 = 4
b)
r = 3
( x − a)
2 + ( y − b)
2 = r
2
( x − ( − 3 )
2 + ( y − 2 )
2 = 3
2
( x + 3 )
2 + ( y − 2 )
2 = 9
21 sie 19:12
ZgubionyWPralce: Dzięki
21 sie 19:12
Eta:
ok:
21 sie 19:14
hej: Napisz w postaci kierunkowej
x−4y+12=0
17 kwi 18:16