TYLKO SPRAWQDZCIE CZY DOBRZE(POPRAWKA Z MATMY SIERPIEN)
JOWITA: sprawdzcie czy dobrze policzylam
kazda z krawwedzi czworoscianu wynosi 7 oblicz wysokosc czworoscianu
czworoscian o 4 trojkatach rownobocznych mam bok =7 a wiec wzor na wysokosc h=a pierwiastek
3/4 wiec wyszlo mi 2pierwiastki z 3 DOBRZE?
22 sie 13:29
JOWITA: CZY TO BY BYLO TAKIE BANALNE?
22 sie 13:30
JOWITA: a nie bo ja podstawilam 6 zamiast 7 to bedzie zle hee jeszcze raz
22 sie 13:41
Bogdan:
| | 1 | | 3 | |
R = |
| a√3 ⇒ R2 = |
| a2 |
| | 3 | | 9 | |
| | 3 | | 6 | | 1 | |
H2 = a2 − R2 = a2 − |
| a2 = |
| a2 ⇒ H = |
| a√6 |
| | 9 | | 9 | | 3 | |
22 sie 13:41
JOWITA: ojj to juz teraz sie pogubilam.
22 sie 13:46
JOWITA: a z pitagorasa nie mozna tego policzyc jakbym wyszczegolnil ten trojkat prostakotny ktory
zaznaczyles?
22 sie 13:48
tomek: | | a√3 | |
A tak na marginesie to wzór na wysokość trójkąta równobocznego h= |
| |
| | 2 | |
22 sie 13:49
picia:
a z czego wg Ciebie to jest policzone ?
22 sie 13:50
tomek: Podstawiasz do wzoru, który wyprowadził Bogdan i rozwiązane zadanie
22 sie 13:52
JOWITA: no tak racja ale nie mozemy z niego skorzystac moze mi ktos to rozpisac to co Bogdan napisal bo
nie kminie do konca..
22 sie 13:53
JOWITA: czyli co wyjdzie h= 1/3 7pierwiastkow z 6 bo juz prosciej tego yniku chyba nie da sie zapisac
22 sie 13:56
22 sie 14:05
Bogdan:
i faktycznie problem był banalny
22 sie 14:05
JOWITA: a jezeli pod ten wzor ktory wyprowadziles wstawie zamiast a − 7 to tez bedzie dobra odpowiedz
czy trzeba uproscic to tak jak zrobiles to TY?
22 sie 14:08
tomek: | | 2 | | a√3 | | a√3 | |
R= |
| * |
| dwójki się skrócą i zostaje |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
22 sie 14:12
tomek: W tym wzorze musisz wstawić 7 za a
22 sie 14:13
JOWITA: to wyszedl Ci inny wynik niz Bogdanowi
22 sie 14:22
tomek: Wyjdzie tak samo jak Bogdanowi 6 postów wyżej
22 sie 14:25
JOWITA: juz rozumiem dzieki
22 sie 15:04