zadanie z dowodem
demo: Cyfry setek i jedności liczby trzycyfrowej n są liczbami nieparzystymi. Zapisując cyfry liczby
n w odwrotnej kolejności, otrzymaliśmy liczbę trzycyfrowa k. Uzasadnij, ze liczba n−k jest
podzielna przez 198.
hmm. robiłem to tak:
n=100(2m+1)+10x+(2m+1)
gdzie: m ∊ N ∧ x ∊ N
k=?
Dalej nie mam zielonego pojęcia jak to rozwiązać. Możecie pomóc? ;>
21 sie 13:11
ania:
n=100(2a+1)+10b+(2c+1)
k=100(2c+1)+10b+(2a+1)
n−k = 200a+100+10b+2c+1−200c−100−10b−2a−1 = 198a−198c = 198(a−c) liczba ta jak widać jest
podzielna przez 198
21 sie 13:19
demo: dzięki wielkie

wystarczyło pomyśleć...
21 sie 15:40