Ania rzucała pewną ilość razy kostką do gry.Podaj mediane,dominante,sr.arytm.
dawid320: Ania rzucała pewną ilość razy kostką do gry. Następnie sporządziła na diagramie listę wyników.
Podaj medianę, dominantę oraz średnią arytmetyczną.
http://tinypic.com/r/2nqsi0j/6 − DIAGRAM
Sr. arytmetyczna:
| | 6+8+30+20+20+12 | | 96 | |
a= |
| = |
| =3,09≈3 |
| | 6+4+10+5+4+2 | | 31 | |
Tam w liczniku było wszystko mnożone, ale nie chciało mi się już tego rozpisywać. czyli 6x1,
2x4 itd.
M=3
D=3
23 sie 14:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak juz to nie średnia arytmetyczna tylko średnia WAŻONA
23 sie 14:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
a poza tym to dobrze
23 sie 14:13
dawid320: A to będę mógł mojej pani z matematyki przytoczyć błąd. Dziękuje za sprawdzenie.
23 sie 14:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak zapisana jest średnia ważona ... jednak pamiętaj że średnia arytmetyczna jest 'szczególnym'
przypadkiem średniej ważonej
23 sie 14:22