Pole powierzchni powstałej przez obrót krzywej
Miraclepl: Pole powierzchni powstałej przez obrót krzywej y=2√x, gdzie 1≤x≤4 wokół osi OX.
Korzystam ze wzoru:
S=2π∫ba|f(x)|√1+[f'(x)]2dx
a więc liczę pochodną z 2√x = √x
czyli wzór na pole ma postać: S=2π∫41(2√x√1+x)dx
i tu mam problem, proszę o podpowiedź jak zgrabnie policzyć całkę ∫(2√x√1+x)dx
Pozdrawiam i z góry dzięki
20 sie 14:37
20 sie 14:48
Miraclepl: rzeczywiście palnąłem głupotę

zaraz sprawdzę co dalej
20 sie 15:05
Miraclepl: To w takim razie proszę o wytłumaczenie działania:
Pewnie głupio pytam ale można tak skracać?
| | a+b | |
√a*√ |
| = √a+b ?  |
| | a | |
20 sie 15:39
Amaz:
Ta.
20 sie 15:42
Miraclepl: Dzięki
20 sie 15:44
Miraclepl: Żeby nie zaśmiecać, poproszę o pomoc w rozwiązaniu całki niewłaściwej:
Macie jakiś prosty sposób na całki niewłaściwe ? Pod ręką mam tylko jeden podręcznik w którym
jest to opisane w zbyt niezrozumiały dla mnie sposób.
Podkreślam, że jest to dopiero moja pierwsza całka niewłaściwa
20 sie 16:00
Miraclepl: podbijam temat, jeśli można

Będę bardzo wdzięczny za zrobienie krok po kroku tej całki.
Pozdrawiam
20 sie 23:41
Mila: Może jutro, gdy nikt nie pomoże.
21 sie 00:07
Miraclepl: Z góry dziękuje, Mila
21 sie 10:26
Bogdan:
| | dx | | −1 | |
Najpierw całka nieoznaczona: ∫ |
| = |
| + C |
| | x − 2)2 | | x − 2 | |
Teraz nasza całka niewłaściwa:
| | dx | | dx | | −1 | |
∫3∞ |
| = lim(α→∞) ∫3α |
| = lim(α→∞) [ |
| ]3α = |
| | x − 2)2 | | x − 2)2 | | x − 2 | |
| | −1 | | −1 | | −1 | |
= lim(α→∞) ( |
| − |
| ) = lim(α→∞) ( |
| + 1) = 1 |
| | α − 2 | | 3 − 2 | | α − 2 | |
Mam nadzieję, że zapis jest czytelny i zrozumiały.
21 sie 10:41
Mila: 
Bogdan, zapis piękny.Może Jakub wymyśli zapis dla granicy.
21 sie 20:48
Miraclepl: Dziękuje

a całka typu ∫(xe
x)dx od 0 do +
∞=* ? Wolframalpha nie potrafi jej obliczyć.
∫xe
x= xe
x−e
x+c
*=lim α→+
∞[αe
α−e
α−4e
3] = lim α→+
∞ [e
α(α−1)−4e
3], te wyrazy z α dążą do nieskończoności no
i zostaje te 4e
3.
Proszę o podpowiedź
21 sie 22:13
Mila: Całka jest rozbieżna.
21 sie 22:23
Miraclepl: Przepraszam pomyliłem przykłady przepisując, chodzi oczywiscie o całkę ∫(xex)dx od 0 do +∞
Te poniższe obliczenia miały wyglądać:
Lim α−>∞ [ eα(α−1)+1 ]...
21 sie 22:38
Miraclepl: rozbieżna bo granica jest nieskończona a gdyby granica była stałą to byłaby zbieżna.
Czyli to już jest koniec zadania tak ?
21 sie 22:40
Miraclepl: Mam jeszcze jedno pytanko:
obliczyłem całkę nieoznaczoną = arctg(x+1)+c
| | dx | |
a więc ∫ |
| od −∞ do 0 = lim α→−∞ [arctg(α+1)−arctg(1)] |
| | x2+2x+2 | |
W jaki sposób obliczyć tą granicę ? skąd mam wiedzieć jaka jest wartość arct w −
∞+1 (bardziej
do czego dąży?)?
22 sie 00:01
Mila: Zobacz wykres funkcji y=arctgx to funkcja odwrotna do tgx
arctgx→{−π}{2} dla x→−
∞
arctgx→{π}{2} dla x→
∞
| | dx | | π | | π | | 3π | |
∫−∞0 |
| =lim [arctg(1)−arctg(α+1)]= |
| −(− |
| }= |
| |
| | x2+2x+2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
22 sie 00:16
Bogdan:
| | π | |
Jeśli α dąży do minus nieskończoności, to arctg(α + 1) i arctgα dążą do − |
| . |
| | 2 | |
Wykres y = arctg(α + 1) powstaje przez przesunięcie wykresu y = arctgα o 1 w lewo
np. tu
http://zadanieonline.pl/menu/fncgr/id/atg.
Otrzymałem taki sam wynik jak
Mila
22 sie 00:25
Miraclepl: Dzięki za pomoc

"wymiatacie" z tą matematyką. To takie wasze hobby czy zawodowo się matmą
zajmujecie?

Pozdrawiam
22 sie 11:23
Miraclepl: Przeanalizowałem wasze rozwiązania i mi trochę coś nie pasuje:
a granica jest typu: lim α→−
∞ [ arctg(α+1) − arctg(1) ] więc odpowiedzią powinno być:
Chodzi mi tylko o znak, mam rację ?

Bo tam wyżej opisaliście działanie [ arctg(1) − arctg(α+1) ] czyli ze zmienionymi znakami
22 sie 11:33
Bogdan:
Dolna granica całkowania to α (α→ −∞)
Górna granica całkowania to zero
22 sie 12:01
Miraclepl: Mój błąd...
22 sie 12:04
Miraclepl: | | dx | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| od 0 do |
| funkcja jest nieciągła w x= |
| lub x=− |
| |
| | √1−4x2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | dx | | 1 | |
∫ |
| = |
| arcsin(2x) |
| | √1−(2x)2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Jak się do tego zabrać? Sprawdzić czy |
| arcsin(2x) jest nieciągła w |
| czy − |
| ? |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
i dopiero wtedy liczyć granicę przy α→do miejsca gdzie jest nieciągła?
| | 1 | | 1 | |
Czy poprostu na logikę, granice całkowania mamy od 0 to |
| więc − |
| leży poza tymi |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
granicami więc liczyć lim α→ |
| ? |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | π | |
Wtedy wyszłoby: lim α→ |
| [ |
| arcsin(1)− |
| arcsin(0)] i arcsin1 dąży do |
| a |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | π | |
arcsin 0 do 0 więc wynik końcowy byłby = |
| |
| | 4 | |
22 sie 12:53
Bogdan:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Dziedziną funkcji f(x) = |
| jest przedział (− |
| , |
| ) |
| | √1 − 4x2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
∫01/2 f(x) dx = lim(α→1/2) ∫0α f(x) dx = lim(α→1/2) [ |
| arcsin(2x) ]0α = |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | π | |
= lim(α→1/2) |
| (arcsin2α − arcsin0) = |
| *(arcsin1 − arcsin0) = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
22 sie 14:02