Zadania
AS: Kto chce,niech liczy.
Zadanie 1
Wykaż,że jeżeli suma trzech jednakowej długości wektorów ≠ 0 jest
wektorem zerowym,to każde dwa z tych wektorów tworzą między sobą
kąt o mierze 120
o.
Zadanie 2
| | a | | b | | c | |
Dowieść,że jeżeli α + β + γ = 180o oraz |
| = |
| = |
| |
| | sinα | | sinβ | | sinγ | |
to a
2 = b
2 + c
2 − 2*b*c*cosα
Zadanie 3
Wyprowadzić związek między długością a
n boku n−kąta foremnego
i długością a
2n boku 2n−kąta foremnego wpisanych w okrąg jednostkowy.
24 sie 10:03
loitzl9006: 1.
Zauważmy że jeżeli narysujemy wektory tak, aby koniec pierwszego był początkiem drugiego, i
koniec drugiego był początkiem trzeciego, to koniec trzeciego musi być początkiem pierwszego
(z warunku suma trzech wektorów jest równa zero). Konstrukcję można wykonać linijką i cyrklem.
Utworzy się trójkąt równoboczny. Zauważmy, że jeżeli np. z początku wektora 1 narysujemy wektor
a o takiej samej długości, kierunku i zwrocie jak wektor 2, a potem z końca wektora
a narysujemy wektor b o takiej samej długości, kierunku i zwrocie jak wektor 1,
otrzymamy równoległobok złożony z boków (wektorów) równej długości, czyli romb. Krótsza
przekątna rombu dzieli figurę na dwa trójkąty równoboczne, więc miara kąta rozwartego rombu
musi wynosić 120 stopni.
24 sie 12:57
AS: Oczekiwałem uzasadnienia rachunkowego a nie opartego
na spostrzeżeniu.
24 sie 13:17